[Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Марки
инструменти и механизация
консумативи и аксесоари
комплекти
предпазни средства и аксесоари
градина и къмпинг
Цена
 лв.
 лв.

ВАЛЯЦИ

Валяци акрилни, полиамидни, мохерни, вълнени, найлонови, валяци с къс и дълъг косъм, валяци със специално предназначение, валяци за лак и емайллак, за емулсионни бои, за акрилни бои, за бои и лакове, за фина шпакловка, иглени,  ролки, дръжки за валяци

Бояджийски валяк

Бояджийските валяци са едни от най-разпространените инструменти за боядисване, както в домашни условия, така и за професионална употреба. Работата с бояджийски валяк не е толкова прецизна както с четка, но за сметка на това е много по-бърза, ефективна и с по-нисък разход на боя. Валяци се използуват за боядисване на сравнително големи повърхности със най-разнообразни характеристики – от груби и неравни (като външни мазилки и фасадни площи) до гладки и дори идеално гладки повърхности ( като най-фини гипсови шпакловки, обработени предварително със специален грунд).

Валяците биват различни и според  вида на текстила си. Най-разпространените са акрилните валяци, защото стават почти за всякаква работа, има и валяци от естествени материи (напр. овча вълна, козина от коза и др. продукти с животински произход), полиамидни, синтетични и полусинтетични материи, както и специални валяци за ефекти.  Най-общо погледнато „всеки валяк може всичко”, но всъщност истински добрите резултати идват, когато вида на валяка се избира според предназначението му и желаният краен резултат. Ето накратко по-важните моменти на условното разделение, според вида на боите:

 

Акрилни валяци – всички видове латекс, водоразтворими бои и лакове. Универсален и дълговечен инструмент. Подходящ както за хоби, така и за професионална употреба. „Калашников” при бояджийските инструменти.

Полиамидни Валяци – отличен материал от по-висок клас, но с видима разлика от акрила само и единствено в ръцете на истински професионалисти. По-скъп в сравнение с акрилните валяци.

Мохерни Валяци – Има два вида – 100% естествен и полуестествен.  Употреба – за лакове и блажни бои. Полуестественият , който се състои от 50% козя козина и 50% акрил е по-добърият вариант, тъй като този микс е по-устойчив на миещи разредители от чистата 100% козя козина.

Вълнени Валяци – лакове и блажни бои. Става за всичко, но все пак – лакове и блажни бои. Най- висок ценови клас.

Найлонови Валяци – двукомпонентни и полиуретанови бои, епоксидни смоли и всякакви свръх-агресивни разтвори, съдържащи разредители, коресилини и др. Подходящ за хидроизолациионни покрития и яхтени лакове, които нормално биха разрушили всеки друг валяк за минути.

Дунапренови Валяци –  блажни бои и лакове. Този тип валяци има специална разновидност, наречена „Флок”, която е по-устойчива от обикновения дунапренза еднократна употреба. Поради ниското си качество и твърде кратък живот, все повече бива изместват от мохерните валяци.

Бояджийските валяцисе делят на два главни вида според структурата си и начина на изработка.

Шити Валяци

Първият  вид са шитите валяци с полиуретанова подложка, предназначени предимно за груби и неравни повърхности. Подложката федерира и омекотява контакта „твърдо-твърдо” между стената и пластмасовата ролка. Така омекотената повърхност на валяка има значително подобрена покривна способност за неравни повърхности, като влакната на текстила достигат в дълбочина до всички дупчици и неравности. Валяците от този тип са изработени като върху пластмасовата ролка(сърцевина) се поставя подложката и после върху нея се зашива хомотенно парче текстил. Този тип валяци са много здрави и устойчиви на дълги работни цикли и по тази причина са разпространени масово. Може да се каже че се доближават най-много до представата за „Универсалният инструмент”, с който може да се свърши всякаква бояджийска работа и да бъдат боядисани хиляди квадратни метри площ.

Лепени Валяци

Вторият вид са лепените валяци, при който федериращата подложка липсва, тъй като те са предназначени за работа с полу-гладки и гладки повърхности. При тези валяци, посредством различни технологии текстилът е залепен направо върху ролката. За разлика от шитите валяци, чийто текстил е с по-дълга дължина на влакното (18-25мм) , при лепените дължината на влакното е значително по-къса(10-12мм). Това определя и следващият вид деление при бояджийските валяци:

Дългото влакно се ползува при неравни и груби повърхности, фасади, порести материали и др. Необработени повърхности, за които се очаква че поглъщат повече боя.

Късото влакно се ползува при полугладки и гладки повърхности с по-малка поглъщателна способност, където не е необходимо валяка да „вдига” повече боя, а по-скоро се търси ефекта на равномерното боядисване и художествената завършеност. Валяците с къси влакна са изцяло за интериорна употреба върху гипсови и всякакви шпакловани повърхности, различни гладки материали и др.

При работа със силиконови бои и с всякакви материали, предназначени за луксозни изпълнения има някои важни особености, които имат решаващо значение за крайният резултат:

Използува се валяк с къс косъм, тъй като дори и незначителното нанасяне на повече боя често води до т. Нар. „Ефект на портокаловата кора”, при който желаният гланц няма да бъде постигнат.

За най-добър резултат не е достатъчно валякът да е просто с къс косъм, но е необходимо и да е изработен по специалната технология на спираловидните ивици.  Особеното при тези валяци  е, че текстилът им не е хомогенно парче плат, залепено за пластмасовата ролка, а тънка ивица, „навита” спираловидно върху ролката. Тази технология позволява търкаляне тип „Безконечен винт”(„Червяк”), при което практически не остават следи от двете страни на валяка при боядисване. Правилната работа с валяци от този вид дава идеален ефект и блясък, както при боядисване със спрей.

Валяците с дължина на влакното от 6мм са идеални за нанасяне на емайл лакове и лакове.

 

Филтри
Подреди по
Валяк фасаден 250мм Ø48 MTX

Валяк бояджийски "Синтекс", 250 mm, влакно 18 мм, Ø48 мм, полиакрил, дръжка D 8 мм MTX *Це

Валяк бояджийски Maxprofi Ø 48 мм, влакно 11 мм, Hardy

Валяк (ролка) за дисперсии на водна основа *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджий

Дръжка за валяк жълта Ø8 мм, Hardy

Ергономична дръжка за валяк *Цена за брой Предназначение: Дръжката за валяк ХАРДИ/ ХАРДЕ

Дръжка за валяк жълта Ø6/50-70-100 мм, Hardy

Ергономична дръжка за валяк *Цена за брой Предназначение: Дръжката за валяк ХАРДИ/ ХАРДЕ

Валяк иглен Ø70 + ДРЪЖКА Ø 8мм. Hardy

Иглен валяк с дръжка *Цена за комплект Предназначение: Валяк с иглена ролка ХАРДИ/ ХАРД

Валяк  за нанасяне на фини шпакловки , Hardy

Ролка за нанасяне на фини шпакловки *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски в

ВАЛЯК ЗА ОТСИЧАНЕ Ø30/120 мм, влакно 11 мм +дръжка Ø6 Hardy

Валяк за отсичане от полиамид с предпазител *Цена за брой Приложение: Валяк ХАРДИ/ХАРДЕКС о

Валяк бояджийски VELUR Ø15, влакно 4мм, Hardy

Валяк (ролка) за бои и лакове на основа на разтворители *Цена за брой Предназначение: Рол

ВАЛЯК бояджийски Hardstar Ø48, влакно 13мм, Hardy

Валяк (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски валяк

ВАЛЯК Hardex ПАК Ø48, влакно 18 мм, Hardy, Hardex

Ролка за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски валяк ХАРДЕКС

ВАЛЯК Gepard mini , УниверсаленØ15/100 мм, влакно 7мм Hardy

Валяк универсален (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за боядж

ВАЛЯК Gepardakryl Ø48, влакно 8мм, Hardy

Валяк за за боядисване с акрилни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски

ВАЛЯК Gepard ПАК Ø48, влакно11мм, Hardy

Валяк за за боядисване с емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийс

ВАЛЯК Elitakolor Ø48/, влакно 18мм Hardy

Валяк (ролка) за бои на водна основа *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски

Валяк бояджийски VELUR Ø 48 , влакно 4 мм Hardy

Бояджийски валяк (ролка) за бои и лакове на основа на разтворители *Цена за брой Предназна

ВАЛЯК бояджийски Hardex ФАСАДЕН Ø 68, влакно 18 мм Hardy

Валяк (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за валяк ФАСАДЕН ХАР

Валяк бояджийски с естествена кожа Sibrtech

Валяк бояджийски с естествена кожа, 250 мм, влакно 12 мм, Ø48 мм, дръжка Ø6 мм СИБРТ