Системите за сухо строителство намират все по-голямо приложение в съвременното строителство. На практика, почти няма строителен обект в, който да не е използвана поне една от системите, било то в интериора или екстериора.

В тази статия ще се постараем да разясним, какво всъщност е сухо строителство. Какво представлява една система? Защо е важно да се спазват технологичните изисквания на производителите? Все неща, които надяваме се, ще ви бъдат полезни при изпълнението на вашия обект. И така…..

Какво е сухо строителство?

Сухо строителство Бургас София Варна

Системите за сухи подове са без алтернатива, когато трябва да се усвои под покривно пространство.

Когато стане дума за сухо строителство мнозинството асоциира тази индустрия основно с гипсокартон , което не е точно така. Въпреки ,че гипсокартона е основна част в голям процент от системите, той е само един компонент.

Сухо строителство е понятие , което обхваща определен дял от строителната индустрия, при  който не се извършват (или са сведени до минимум) мокри процеси при извършването на  строително- ремонтни дейности на терен (на самия обект).

Основните неща, които отличават сухото строителство, на практика, се явяват и негови предимства. Бързината на изпълнение, прецизността, високият клас на пожароустойчивост и възможността за изпълнение на форми, с всякаква геометрия, са само част от предимствата, характерни за абсолютно всяка система .

Към днешна дата статистиката сочи, че сухото строителство в Германия заема 34% дал от целия строителен сектор и 78% когато става въпрос за интериор. Богатото и увеличаващо се  разнообразие от системи,  прави възможно изпълнението на едно жилище, изцяло без мокри процеси.

Какво е представлява и какви са основните видове  системи за сухо строителство?

Тъй като по горе в общи линии изяснихме какво представлява сухото строителство, тук ще наблегнем на думата „система“.

В общи линии,  една  система за сухо строителство,  представлява определен ред, по който са организирани отделни процеси, които трябва да бъдат изпълнени по определен начин и последователност, с подходящи за това материали, консумативи и инструменти.

В този ред на мисли, разглеждайки различни сайтове на колеги, предлагащи услуги под гръмкото заглавие „монтаж на системи за сухо строителство“, с изненада прочитам например „преградна стена с CD профил 40 лева за кв.м. “ (на едно място даже има и снимка). Интересното в случая е, че подобно изпълнение нито е по-лесно за изпълнение, нито пък е по-рентабилно. Да това най-вероятно пак е някаква система, измислена от „ПешоСтрой“, но във никакъв случай не е и утвърдена, защото преградни стени се правят с CW , UW профили.

Утвърдените системи, обикновено се разработват от големите производители, които имат капацитета да направят необходимите тестове и да предложат  най-добрите материали за тяхното изпълнение. Всеки един елемент от системата, макар и в различна степен, е важен. Понякога погрешното изпълнение на незначителни от пръв поглед процеси, води до сериозни щети в последствие, а използването на неподходящи материали, в най-добрия случай, се отразява само върху устойчивостта на системата във времето.

Водещи компании в сектора са:  Rigips която е  част от Saint-Gobain, Armstrong (системи за растерни окачени тавани)Hunter Douglas (алуминиеви и пвц системи за окачени тавани, фасади и др.) barrisolKnauf (ситеми за окачени тавани, растерни тавани, предстенни облицовки, преградни стени, сухи подове). Кнауф са, може би, единствената компания, която предлага за своите системи всички необходими компоненти и богата информация за начина на изпълнение,  подплатена с технически проспекти.

Системите за сухо строителство се развиват

Трябва да се знае, че почти всяка една система се развива във времето или бива заменена от нова такава, която е със същото предназначение. Да вземем за пример окачените тавани с гипсокартон, които са едни от най-популярните и най-често използвани. През 90-те години, в зората на сухото строителство, имаше, може би, една или две системи за монтаж на гипсокартон на тавана (с конструкция на едно или две нива и гипсокартон 12,5 мм). Сега, освен че тези две системи са усъвършенствани, добавени са нови изисквания при монтажа, има нови крепежи, съвсем различни шпакловачни смеси (някои колеги все още шпакловат гипсокартона само с т.н. „Сатен“, защото те с такъв материал били свикнали да работят). Има и много нови подсистеми. Едни от тях са предназначени да изпълнят точно определени изисквания (за шумо изолация например), при други пък се използват нови продукти, като акустичния гипсокартон Клеанео на Кнауф  и др.

Сухо строителство Кнауф Cleaneo

Сравнително новата система на Кнауф с акустичен гипсокартон „Cleaneo“

 

Как може да се информираме относно определена система?

Точна информация най-лесно може да се получи естествено в официалните сайтове на различните производители. Повечето от тях разполагат с технически проспекти, в които подробно са описани отделните процеси и материалите, които трябва да се използват. Не ви съветвам да се доверявате особено много на консултант продавачи в строителните борси и сладкодумни майстори по всичко. Първите, дори и да имат необходимите познания (което макар и рядко се случва), обикновено ще ви препоръчат материалите, с  които разполагат, а вярвайте ми, малко са тези, които продават всичко необходимо. За вторите мисля е ясно. Виждал съм всякакви изпълнения обикновено по „германски“ и „английски“ образец, но да не се отклоняваме с това в тази статия.

Може би сега е момента да уточня. Далеч съм от мисълта, че реално може да се работи без никакви отклонения. Системите за сухо строителство не са всеобхватни и не могат да обхванат всички ситуации и изисквания от практиката. Понякога се налага да бъдат използвани алтернативни материали или промяна в начина на изпълнение. За това обаче е необходим сериозен опит, познания и актуална информация за предлаганите на пазара продукти. Несериозно е да се лепи гипсокартон с  каквото има на обекта, с по няколко „топки“ материал,  колкото платното да стои изправено за момента, на отстояние 8-10 см от грубата стена…и после “ То лепенето не става здраво“. Напротив системите за „сухи мазилки“ изпълнени както трябва с подходящите за целта материали в помещения с нормална влажност ( каквито баните в никакъв случай не са !)  се компрометират дори по-рядко от предстенни обшивки с метална конструкция.

 

Сухо строителство или класическите алтернативи?

Предимствата на системите за сухо строителство са десетки. Те ще внесат допълнителен комфорт във вашия дом. Ще ви спестят време! Повечето технически показатели са многократно по-добри в сравнение с класическите методи. В почти всеки фирмен сайт на строителна фирма, те прилежно са упоменати така, че не мисля да ги изброяваме отново и тук.  Съпоставяйки обаче сухото строителство  с другите алтернативи, често (може би поради незнание), се подминава въпроса за рентабилността , което води до абсолютно погрешната представа, че то е прекалено скъпо. Да, може би е по-евтино да измажем стените с вар, вместо да направим предстенна обшивка... Но! Топло изолацията има цена, шумоизолацията има цена, външния вид има цена. Хайде това, че времето е пари няма да го калкулираме. Ще подминем и факта, че гипсът, като основна съставна част на гипсокартона е най-чистия от екологична гледна точка, строителен материал. То нали така и така пушим цигари и ядем ГМО. Интересно е, че  системите за сухо строителство, се определят  като не толкова трайни във времето. Всичко в строителството има срок на експлоатация и вярвайте ми, ако се доверите на цифрите, а не на празни приказки ще видите, че това е един голям мит. Да не говорим, че алуминиевите тавани тип Хънтър Дъглас или опънати тавани, на практика при правилна експлоатация ще ви надживеят в първоначалия си вид.

Сухо строителство Опънати тавани производство

Комбинация между гипсокартон и опънат таван – Новият хит в интериора.

В заключение можем да кажем, че системите за сухо строителство, изпълнени професионално са нещо съвсем различно от разлепения гипсокартон на комшията, който бай Иван фаянсаджията е залепил в банята за да „изпъне“ по-лесно плочките. Те са рентабилни, защото можем да си преградим апартамента за 40лв на квадратен метър само за два дни, като срещу тази цена получаваме повече шумо– топло изолация, инсталираме по-лесно ЕЛ, ВИК и други системи, спестяваме време. Системите за сухо строителство създават уют и комфорт, защото едно елегантно  съчетание между опънат и окачен таван ще направи вашия дом уникален.