[Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Предимствата и материалите на Сухото строителство

Предимствата и материалите на Сухото строителство

28 май 2021
  • Сподели:

Това налага нови стандарти и въвеждането на предварителни мерки, чрез които се подобрява термоизолацията на металните конструкции със сухо строителство още на начален етап от реализацията на цялостния проект. Материалите за сухо строителство се отличават с своята ергономичност и еластичност, което ги прави оптимално добър вариант за полагането на основа за подова настилка, оптималната основа за рулонни, паркетни и текстилни настилки. По-кратък срок на изпълнение, олекотяване на сградата, свобода на дизайна, по-добър микроклимат в помещението, повече използваема площ – много са желанията на клиента.

Сухото строителство дава уникална възможност на всички художници, дизайнери, проектанти и архитекти да реализират и всички свои идеи, влагайки в тях нестандартни решения.

Освен при ново строителство, сухият метод е подходящ при реконструкции и реставрации на вече изградени обекти и паметници на културата. Той има особен принос за съхранението на сгради със стенописи и гипсови или други чувствителни към влагата елементи, тъй като щади вътрешния климат и оригиналната субстанция.

При реконструкции и изграждане на преградни стени върху стари гредореди малкото тегло е съществено предимство. Покриването на сградните инсталации чрез мобилни конструкции по сух способ- в стени, повдигнати подове, окачени тавани- позволява безпроблемни достъп и ремонт в случай на необходимост. Това е съществено предимство пред влагането им в мазилки, при които всяка промяна налага изкъртване и ново полагане на мазилката. 

Системите за сухо строителство могат да се обособят условно според областта на приложение на преградни, облицовъчни, подови и таванни системи, изолационни системи. 

Преградни стени 


Традиционното приложение на сухото строителство е при изграждане на преградни стени, като под преградни не трябва да се разбират единствено интериорни стени. Освен традиционните вече композитни стени от гипсокартон и изолация, се прилагат продукти като гипсови блокчета и керамични тухли с гипсово покритие. При фасадните решения се използват и термопанели със скрит и открит монтаж, с пенополиуретан или с минерална вата, с различна дебелина както на изолацията така и на стоманената обшивка. 
 Повечето фирми производители предлагат пожароустойчиви и водоустойчиви модификации на гипсокартона при необходимост от по-висока устойчивост по тези показатели.

Обшивки и облицовки


Обшивка с гипсокартон.Решение за изравняване на стени и тавани или покриване на предходни намеси. То се извършва чрез точково лепене на плоскостите с гипсово лепило, монтаж с алуминиеви профили  или когато се полага междинен изолационен слой, към стената се монтират с дюбели стоманени профили 30/30mm на светло разстояние от 60mm, а между тях се полага изолацията. За постигане на по-добри топлотехнически показатели, разстоянието между стената и гипсокартона трябва да е поне 50mm. Предстенна обшивка с гипсокартон 12,5mm и минерална вата 50mm подобрява топлоизолацията на 25cm тухлена зидария до постигане на задължителния коефициент на топлопреминаване от 0,5W/(m2K). Перфорираните гипсокартонени плоскости подобряват и акустичните свойства на помещенията, като когато се търси по-голяма устойчивост на покритията, вместо гипсокартон може да се положи гипсофазер.
Вместо или върху гипсокартона могат да се монтират обшивки или ламперии и от други материали - най-често от масивно дърво или дървени частици- ПДЧ (плочи от дървесни частици), ПДВ (плочи от дървесни влакна) или МДФ (талашит със средна плътност), както и PVC (поливинил хлорид).

Сухи и повдигнати подове


Повдигнати подове (или още двойни подове).Решение за гъвкава инсталационна система на административните сгради, офиси, комуникационни центрове, лаборатории и др. Модулното инсталиране и освободеното под подовата равнина пространство позволяват безпроблемен достъп и отстраняване на възникнали инсталационни проблеми, които са неизбежни при по-натоварени работни системи. Фирмите производители предлагат голямо разнообразие от системи със сходен принцип на изграждане - подови плочи със стандартни размери 50/50/4cm или 60/60/4cm се разполагат върху стойки с височина от 2-3 до 180cm. Подовите плочи се захващат с крачета или се поставят на гумени уплътнители, а видът на материала, от който са направени, зависи от приложението им и предполагаемото механично натоварване - може да бъде водоустойчив ПДЧ, калциев сулфат, армиран цимент или друг тип композитен материал. 


Сухи подове. Най-често срещаното решение е полагане на два слоя гипсофазерни плоскости със стандартни размери 100/150/10mm и застъпващи се краища, които се залепят. Някои производители предлагат и готови елементи с подготвени за залепяне кантове. Плоскостите се подреждат върху изравнен слой от суха посипка- обикновено перлит- с диаметър на зърната между 1 и 6mm. При необходимост от изравнителен слой над 10cm се полага междинен слой от гипсофазер или посипката се заменя с изолационни плоскости от EPS с плътност от минимум 20kg/m3. Задължително е обграждането на помещението с изолираща лента, която предпазва околните помещения от предаване на вибрации и ударен шум.

Циментови и магнезиево-оксидни плоскости

Магнезиевият борд e нов материал в строителството.Произведен е от естествени неорганични материали – магнезиев окис, магнезиев хлорид, стъкловлакна, талк. Не съдържа азбест, формалдехиди, бензини или др. вредни за човешкото здраве вещества. Магнезиевият борд може да се използва като заместител на OSB, шпертплат, циментов борд, гипсокартон и други продукти, където здравината, водо- и пожароустойчивостта са от първостепенно значение. Прилага се в семейни къщи, апартаменти, стопански постройки, театри, музеи, училища, болници, търговски центрове, хотели, аерогари и други подобни.

За таваните и сухото строителство


Растерен окачен таван. 

Най-често прилаганият в административните сгради модел е този на растерния окачен таван. При него плочи с размери 60/60cm се полагат върху обърнати с широката част надолу Т- образни профили, окачени с дюбели за повърхността на тавана. Свободното окачване на плочите позволява лесен достъп за ремонт и профилактика на системите, както и възможност за подмяна на плочите при повреда. Плочите могат да са от различни материали- дърво, метал, полимери, гипс, минерални фибри- като водещи при избора им са търсения естетически ефект, механичната и противопожарна устойчивост. Минералните материали, в това число и най-често използваният гипс, са с отлични противопожарни показатели и могат да придобиват различен повърхностен завършек- пластики на повърхността, PVC покритие с рисунък, перфорации на плочите за по-добри акустични свойства. 

Алтернативен вид окачени тавани в сухото строителство са опънатите тавани. Те представляват PVC или акрилно платно (най-често се използват дълбоко промазани материали, DPS) с винилова контурна лента, прикрепяща се към алуминиева или PVC конструкция. Опънатите тавани се монтират бързо и лесно, отлични изолатори са и са подходящи и при мокри помещения. Най-честите покрития на платната са матовите, сатенените и лаковите (полуогледални), като са възможни и имитации на естествени материали като велур, дърво и кожа. Опънатите тавани са впечатляващо решение, особено когато работят като екрани за разсейване на разположените над тях източници на светлина. Тогава цялата им площ се осветява равномерно и въздейства като светеща повърхнина. Акустичните им свойства допълват визуалните и ги правят много подходящи при басейни, ресторанти и нощни заведения, звукозаписни студия.

 
Декоративни тавани от гипсокартон. Те се използват за създаване на импозантен архитектурен образ, както и за вграждане на осветителни тела при ново строителство и реконструкции. Изграждат се върху метални У-профили със сечение 30/30mm, които са захванати към тавана с винтове.  

Гипсофазерът е застъпен широко в сухото строителство. Това е изпечен гипс с 20 процента надребнена до целулозни фибри вторична хартия. Така армираните гипсови панели са издръжливи на огъване и натиск, плътни са и са твърди. Форматират се с различни размери. Гладки са и имат прави ръбове. Ако се налага рязане на плочата, работи се като при гипсокартона– пречупва се по направен предварително срез. Заради по-високата плътност ръбовете остават неравни и трябва да използвате ренде за профили. За пробиването на отвори ще са ви нужни прободен трион, боркоронки или други подходящи режещи инструменти. Прилага се за окачени тавани, за преградни стени и предстенни обшивки. Издръжливостта му на удар и натиск го прави подходящ за употреба в натоварени помещения. По- високата товароносимост на гипсофазерните обшивки и преградни стени позволява на тях по-надеждно да се монтират лавици и мебели. Обичайна е употребата му в бани, кухни и помещения с повишена влажност. Гипсофазерните сухи подове се правят лесно и бързо, високоустойчиви са и са чест избор не само в частни домове, но и в обществени и търговски заведения. Външните обшивки са здрави, изграждат се в кратки срокове. Върху гипсофазера могат да се полагат мазилки и шпакловки, дървени и PVC обшивки, керамика и т.н. Много използван е при строителството на сглобяеми постройки. Гипсофазерните плоскости се монтират върху скари от дървен материал или от специални метални профили. В някои случаи е възможно да бъдат лепени директно върху стената. От тях могат да се изработват различни декоративни детайли.

Съвременните топлоизолационни материали - минерална вата, експандиран пенополистирол (EPS), екструдиран пенополистирол- XPS са основни елементи за изграждане на външните топлоизолационни системи.


Експандираният пенополистирол (EPS) е един от най-добрите и най-често използвани топлоизолационни материали в строителството на обществени сгради. EPS е хидрофобен материал и е устойчив на физичното и химичното действие на водата. Но в ситуациите, когато е в контакт с напорна вода или водна пара под налягане, е възможно водонапълване на порите, т.е замяната на въздуха в тях с вода. EPS притежава известна шумо- и удароустойчивост, но е далеч от възможностите за звукоизолация, които предлагат минералните вати.  Като органичен полимер EPS е сравнително леснозапалим и макар да има свойството да се гаси, при полагането му трябва да се предвиди необходимата минимална огнезащита.  EPS е най-широко използван при изпълнение на топлоизолации на стени поради добрата си паропропускливост, осигурява “дишане” на помещенията в сградите. Много често се използва и при изолиране на топли покриви, заради добрата си механична устойчивост. Намира приложение и за частично изолиране на фасади с покриване само на топлинните мостове. 

Екструдираният пенополистирол (XPS) се произвежда от полистиролови гранулипо метода на екструдирането. Невъзможността за навлизане на вода в клетките и порите на материала осигурява отлична мразоустойчивост и запазване на вътрешните връзки в структурата му. Благодарение на включените инхибиращи добавки, XPS е труднозапалим и самогасим, притежава значителна химическа устойчивост и не реагира с разтвори на повечето неорганични киселини, основи и соли, включително строителните минерални разтвори. Задължително трябва да се избягва контакт с петролни продукти, ароматни алкохоли и полиестерни смоли.  Не благоприятства развитието на микроорганизми, устойчив е на съдържащите се в почвата агресивни органични и неорганични вещества. Това го прави идеален за изпълнение на подпочвени външни топлоизолации. Сферата му на приложение включва изпълнението на тежконатоварени топлоизолации на фундаменти, плаващи подове и тежки покриви. Водонепропускливостта на XPS е основното му предимство при изпълнение на подземни топлоизолации- на фундаменти и сутеренни стени, мокри помещения и индустриални подове. XPS е един от малкото материали, които могат да се използват при изпълнението на изолация на плоски покривни тераси, както и стените в областта на цокъла. При такова решение той осигурява много добра защита на хидроизолацията от слънчева радиация и ефективно топлоизолиране.

Минералната вата и изделията от нея са много добър изолатор на топлината и имат сравнително добро съотношение топлоизолационни качества/цена.Материалът не гние, устойчив е на студ и на топлина, има ниска хигроскопичност, не гори и не го нападат гризачи. Предлагат се два вида минерална вата– каменна и стъклена, които малко се различават по своите топлотехнически и физически параметри. От минерална вата се произвеждат  рула и плочи. Някои производители предлагат рула от минерална вата, едностранно каширани с алуминиево фолио, което гарантира отлична пароизолация. За изолация на стени се използват плочи от каменна вата, пропита с водоотблъскващи смоли.  Някои производители произвеждат плочи с нееднаква напречна плътност, а повърхността на плочите се обработва със специални минерални масла, които ги правят напълно хидрофобни.

Стъклената вата е подходяща за проветряеми изолационни конструкции, докато за изолации, върху които директно се нанася мазилка, се използват полутвърди или твърди плочи от каменна вата.

Каменната минерална вата е единственият материал за изолация, който едновременно осигурява термо, звуко и пожароизолация на сградите.  Тя е непромокаема, паропропусклива, издръжлива на химикали и микроорганизми трайна изолация, която ограничава развитието на бактерии и задържането на прах, а освен това може да бъде рециклирана. Каменната минерална вата е с приложение за постигане на гладка покривна изолация, изолация на покриви от смола, външни, вътрешни и преградни стени, подова изолация и др. Каменната вата се произвежда от камъните с вулканичен произход доломит и диабаз. Заради минералния си произход, каменната вата спада към категорията на минералните вати. Изолацията с каменна минерална вата гарантира спестяване на разходи за енергия, така че инвестицията за закупуване и монтаж на изолацията се възвръща само за няколко години, което прави това вложение изключително изгодно! Каменната вата е най-добрият избор на изолационен материал за контактна фасада. Изолацията с каменна вата решава и други проблеми на сградата– освен че има термоизолационна защита през лятото и зимата, сградата е изолирана от външния шум (звукоизолация), а фасадата е с висока степен на защита от пожар (пожароустойчивост). Друго важно свойство на каменната вата е, че улеснява дифузията на водните пари, стените „дишат”, в резултат на което условията в помещенията са много по-комфортни.

Битумна изолация

Битумните хидроизолации се произвеждат с армираща основа, разположена в средната третина от дебелината им. При съвременният вариант на полагане на хидроизолации те се залепват за основата и помежду пластовете посредством газопламъчно нагряване, при което битумът разположен от долната страна на армировката трябва да бъде разтопен около 1мм, за да изпълнява ролата на лепило. По тази причина дебелината на битумната хидроизолация, предназначена за газопламъчно залепване, трябва да бъде не по-малка от 3,0мм като често варира в интервала 3-5мм. Хидроизолации с дебелина под 2,5мм не се препоръчват за газопламъчно полагане. Тези хидроизолации под 2,5мм намират приложение като подложен пласт механично закрепен под керемиди (битумни, бетонови, керамични и т.н.) или като пароизолация, пародренаж и т.н.Според вида на битума те биват два основни вида– окислен битум и битум модифициран с полимери. Като полимерни модификатори най-често се изплозват атактен полипропилен (APP), стирол-бутадиен-стиролов каучуков латекс (SBS) и олефинов битумен кополимер (ОВС).Битумните хидроизолации изпълнени на база битум-полимери имат значително по-добри технически свойства и дълготрайност в сравнение с тези от окислен битум , поради което тенденцията в съвременното производство е към APP и SBS модифицираните битумни хидроизолации. Рулонните битумни хидроизолации намират широко приложение в практиката на изпълнение на хидроизолации на сгради и съоражения.

Течна хидроизолация

Студенополаганите, течни, безшевни хидроизолационни материали формират еластична, непрекъсната хидроизолационна мембрана, която има способността да премоства пукнатини (т.е. да създава мост над пукнатините). Това прави течните покрития най-доброто решение за хидроизолация на покриви, особено за такива с много детайли и сложна форма. Комплексните форми са трудни за изпълнение с рулона битумна мембрана и крият висок риск от появата на течове, дори и ако е използвана качествена изолация, положена от специалисти.  Течните хидроизолации могат да се прилат върху различни видове материали (с подходящ грунд)-дърво, метал, бетон, стари лепени битумни или синтетични мембрани (ПВХ или ТПО) и т.н. и напълно прилепват към обработваната повърхност. Полученото покритие не се разлепя и не омеква поради високата топлоустойчивост. Студеното нанасяне на течните хидроизолации не крие риск от прегряване на материала и последващо влошаване на качествата му.