Марки
интериорни и екстериорни бои
алкидни/акрилни бои, лакове, акрилен спрей,
грундове
декоративни мазилки
добавки, оцветители, консерванти, импрегнанти
силикони, полиуретани, лепила, чистители
цвят
опаковка л
тегло
Цена
 лв.
 лв.

ГРУНДОВЕ

Грундирането на основите е важна част от проекти, свързани с полагане на бои, облицовки, настилки, хидро- и топлоизолации. Грундовете са специално проектирани състави, които се придържат към различни видове повърхности, като ги правят по-здрави и гладки. Така основите поемат по-малко боя или лепило, като сцеплението им с повърхността на следващия пласт се подобрява. Използването на праймер между повърхността и довършителния материал, създава специален микрофилм, който увеличава здравината на покритието, съхранява го и го прави водоустойчиво.

Съвременната индустрия за строителна химия предлага грундове с най-разнообразно приложение – за укрепване на стари основи, дълбоко проникващи, за подобряване на адхезията (сцеплението), изолиращи, антикорозионни и други. Грундирането се използва активно както при фасадни работи, така и при вътрешно боядисване, а също и при защита на различни конструкции и съоръжения, предопределяйки качеството на крайното покритие. За всеки конкретен случай е необходимо индивидуално решение за това какъв грундиращ състав да се избере в зависимост от повърхността, условията при нанасяне и експлоатация, желаните ефекти и свойствата на финишното покритие – бои, емайли, мазилки, изолации или друг тип облицовки.

Вододисперсионните грундове могат да бъдат укрепващи и импрегниращи. Те се различават по размера на частиците на свързващото вещество. От това зависи взаимодействието с обработвания материал. Импрегниращите грундове имат частици 8-10 пъти по-малки, отколкото са тези в заздравяващите грундове, и следователно по-лесно преминават през микропорите и капилярите на материалите. Така дълбоко проникващите грундове импрегнират основа на дълбочина около 5mm, докато укрепващите праймери работят само с горните слоеве на повърхността.

Някои типове повърхности и материали могат да предопределят различни дефекти, които се проявяват впоследствие, след като финишното покритие е вече положено. За да не се случи това, е необходим правилен избор на грундиращ състав. Може да е водоразтворим грунд или грунд на основа на органични разтворители. Грундовете с органични разтворители помагат да се решат проблеми с критични повърхности, например при недостатъчно стабилна връзка между основа и мазилка или при силно абсорбиращи повърхности. Те също така предотвратяват образуване на петна от изсоляване, свързвайки солите, които иначе биха се отделили на повърхността на фасадата. При вътрешни довършителни работи особено ефективно е грундиране със състави с органични разтворители, когато става въпрос за изравняване и заздравяване на стени и тавани и преди залепяне на тапети. Ако стените са обшити с гипсокартонени листове, то преди вътрешното боядисване ще трябва да се направи грундиране, което да свърже водоразтворимите вещества в гипсокартона и по този начин да намали до минимум абсорбционната способност на повърхността. За тази цел е най-добре да се използват водоразтворими грундове. При грундиране на нови гипсокартонени повърхности, това помага за запечатване на стената така че да се предотврати образуване на мухъл.

Грундовете също така могат да бъдат тонирани с пигменти и прозрачни. Тонираните грундове, освен необходимата основа, осигуряват вентилируемост, т.е. позволяват на повърхностите да „дишат“. Друго тяхно предимство е че образуват първичен цветен слой преди поставяне на финишното покритие. 

Основен съвет е да се избират грундове и крайни покрития на една и съща основа. Повечето производители предлагат системи от продукти от една и съща марка, които се полагат последователно. Това гарантира тяхната съвместимост. 

Филтри
Дата (ново към старо)
Контактен грунд Теразид Контакт - цени от 4.90 лв. за брой

Контактен грунд Предназначение: ТЕРАЗИД КОНТАКТ е готов за работа грунд на база акрилатна д

Дълбокопроникващ грунд CERESIT CT-17 - цени от 7.60 лв. за брой

Дълбокопроникващ грунд Предназначение: Дълбокопроникващ грунд ЦЕРЕЗИТ CT 17. Грунд на основ

Универсален грунд BAUMIT UniPrimer - цени от 23.40 лв. за брой

Готов за употреба, органично свързан грунд Предназначение: Баумит УниПраймер паропропусклив

Универсален грунд за фасадни мазилкиТеразид G-33 1 л - цени от 7.00 лв. за брой

Универсален грунд за полимерни, силикатни и силиконови фасадни мазилки Предназначение: ТЕРАЗИД

Контактен грунд BOROKONTAKT - цени от 5.45 лв. за брой

Контактен грунд Предназначение: Контактен грунд Бороконтакт.Употребява се като свързващ сло

Дълбокопроникващ грунд BOROGRUND 1 кг - цени от 5.45 лв. за брой

Дълбокопроникващ грунд Предназначение: Борогрунд дълбокопроникващ. Употребява се за грундира

Контактен грунд TERAZID BETONKONTAKT G-22 - цени от 5.50 лв. за брой

Грунд за създаване на връзка между стари нестабилни основи и нови мазилки и настилки Предна

Контактен грунд BAUMIT BETONKONTAKT 1 кг - цени от 5.16 лв. за брой

Течен грунд за гипсови мазилки (свързващ мост) Предназначение: Баумит БетонКонтакт. Течен г

Дълбокопроникващ грунд BAUMIT GRUND 1 кг - цени от 5.70 лв. за брой

Универсален грунд Предназначение: Баумит Грунд Дълбокопроникващ. Грунд без разтворители.