Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас

Често задавани въпроси (FAQ)

КЪДЕ СЕ НАМИРА ФИЗИЧЕСКИЯТ ВИ МАГАЗИН?

Индустриална 4,

Южна промишлена зона,

8000 Бургас

(Индустриална и Спортна - срещу стадион Черноморец)

 

https://www.bolgarica.com/bg-content-karta.html

ЗАЩО ЛИПСВАТ ЦЕНИ КЪМ НЯКОИ ОТ ПРОДУКТИТЕ?

*Ако се интересувате от артикул, който е със скрита ( липсваща) цена в магазина ни, молим, направете запитване.

Липсващата цена не е индикация, че не го предлагаме. Може продукта да е с временен дефицит, да не е с постоянни наличности при нас, или цената му да по-висока, отколкото смятаме за разумно и очакваме евентуални корекции. Винаги можем да Ви предложим и заместващи, с идентични показатели, продукти, някои от които не са листвани в магазина ни, поради динамиката и условията на цялостната пазарна ситуация.

ПОРЪЧКА, ПЛАЩАНИЯ И ДОСТАВКА

ПОРЪЧКА:

Можете да направите стандартна или бърза поръчка през интернет магазина, да ни изпратите заявка по E-мейл, да ни телефонирате или да ни посетите.

ПЛАЩАНЕ:

Авансово плащане по банков път, Плащане с наложен платеж на куриера при доставка. Съгласува се предварително с клиента. Всички цени в са в български лева, с включено  ДДС 20%.

ДОСТАВКА:

Доставка с куриер в цялата страна : ДО ОФИС НА ЕКОНТ, ДО АДРЕС с ЕКОНТ, ДО КУРИЕРСКИ ОФИС или ДО КЛИЕНТСКИ АДРЕС с друга, избрана от клиента куриерска фирма .

За гр.Бургас и региона предлагаме и опции: ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОРЪЧКАТА В МАГАЗИН БОЛГАРИКА- БУРГАС- безплатно, ДОСТАВКА ДО ОБЕКТ. 

Цената и начинът на доставка - до адрес или офис на куриера се съгласува предварително с клиента. Изпращаме пратките с опция за преглед, ако няма друго договорено друго условие.

Забележка: Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие.  Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристиките му. 

ИМАТЕ ЛИ...?

Ако Ви интересува конкретен продукт, който не намирате в сайта или не е част от постоянната ни артикулна гама, не се притеснявайте да се свържете с нас за проверка или заявка. Съществува и отговор: " ИМАМЕ" :)

ЗАЩО В ОНЛАЙН МАГАЗИНА НЕ ПРИСЪСТВАТ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ ФИЗИЧЕСКИЯ ВИ МАГАЗИН ?

Работим  върху тази задача, като непрекъснато разширяваме продуктовата гама в онлайн магазина. За да спестим от времето Ви в излишни кликове, голяма част от продуктите са организирани във вариации на продукт по размери, дължини, цветове, модели от серий и т.н. Ако не успявате да намерите продукта, от който се интересувате, ползвайте филтрите или  изпишете в полето за търсене ( лупичката горе вдясно) или  се свържете с нас на посочените телефон и Е-mail. И сте винаги " ДОБРЕ ДОШЛИ "в магазина ни.

НАПРАВИХ ПОРЪЧКА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ, ЗАЩО ОЩЕ НЕ Е ПРИСТИГНАЛА ПРАТКАТА?

Ако не сте получили известие по имейл за направената поръчка или не сме се свързали с Вас ( при оставен телефонен номер за обратна връзка или направена БЪРЗА ПОРЪЧКА), значи че не сте се справили успешно и поръчката не е видима при нас. Необходимо е да направите нова поръчка или да се свържете с екипа ни за съдействие.

КАК ДА ПОРЪЧАМ?

След "клик" върху избрания ПРОДУКТ, ще бъдете пренасочени към продуктовата страница с детайлно описание на продукта.

 

(1) В полето под цената ИЗБЕРЕТЕ  параметър : вид, тип, цвят, модел, разфасовка, размер, дължина, диаметър и други зададени. В полето КОЛИЧЕСТВО посочете вашия количествен избор .Следващата стъпка е:ДОБАВИ В КОЛИЧКАТА.

(2) За  финализиране на поръчката трябва да кликнете върху символа (!) ПАЗАРСКА КОШНИЦА, откъдето ще се отвори прозорец ПОРЪЧАЙ.

(3) Тук може да прегледате поръчката си, да я коригирате, да се върнете отново в магазина зяа преглед на други артикули или да завършите поръчката, кликвайки върху бутона ПОРЪЧАЙ. Ще бъдете препратени към формуляр ДАННИ ЗА КЛИЕНТА.  

(4) Формуляр ДАННИ ЗА КЛИЕНТА. Попълнете необходимите данни за изпълнение на поръчката. В случай, че сте се регистрирали в нашия сайт, голяма част от данните Ви ще са налични във формуляра. Уверете се, че е попълнен коректно (проверете телефонния номер, адреса за доставка и данните за фактура, ако сте заявили такава и впишете коментар към поръчката, ако имате такъв. Проверете отметките, активиращи тези функции). 

(5) Натиснете бутона ПРОДЪЛЖИ, за да прегледате още веднъж коректността на въведените от Вас данни и да изберете метода на ДОСТАВКА и ПЛАЩАНЕ (цената за доставка ще бъде автоматично изчислена по тарифите на Еконт за България). В случай, че желаете доставката да бъде направена от друг куриер, впишете го като забележка в полето за коментари и ние ще се свържем с Вас за потвърждение. Поради допълнителни налични опции за доставка, основно в Бургас и региона, задължително уточняваме с клиентите си метода за доставка. 

 

1.  стъпка 1       

 

2.   стъпка 2            

 

3.   стъпка 3            

 

4.  стъпка 4    5.  стъпка 5                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Ако изпитвате затруднения, просто ни позвънете или ни пишете на info@bolgarica.com, като въведете телефонния си номер/ Име, вида и количеството на желания продукт. Ние ще направим всички стъпки вместо Вас, както и всички детайлни уточнения относно поръчката Ви с ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас в работно време (от 09:00 до 17 часа) на телефон 0878503500 и по всяко време чрез формуляра за контакти на сайта ни или по имейл: info@bolgarica.com.

 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас
Reviews of bolgarica.com