Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Марки
инструменти и механизация
консумативи и аксесоари
комплекти
предпазни средства и аксесоари
градина и къмпинг
Цена
 лв.
 лв.

БОЯДЖИЙСКИ ВАЛЯЦИ

Валяци акрилни, полиамидни, мохерни, вълнени, найлонови, валяци с къс и дълъг косъм, валяци със специално предназначение, валяци за лак и емайллак, за емулсионни бои, за акрилни бои, за бои и лакове, за фина шпакловка, иглени,  ролки, дръжки за валяци

Бояджийски валяк

Бояджийските валяци са едни от най-разпространените инструменти за боядисване, както в домашни условия, така и за професионална употреба. Работата с бояджийски валяк не е толкова прецизна както с четка, но за сметка на това е много по-бърза, ефективна и с по-нисък разход на боя. Валяци се използуват за боядисване на сравнително големи повърхности със най-разнообразни характеристики– от груби и неравни (като външни мазилки и фасадни площи) до гладки и дори идеално гладки повърхности (като най-фини гипсови шпакловки, обработени предварително със специален грунд).

Валяците биват различни и според  вида на текстила си. Най-разпространените са акрилните валяци, защото стават почти за всякаква работа, има и валяци от естествени материи (напр. овча вълна, козина от коза и др. продукти с животински произход), полиамидни, синтетични и полусинтетични материи, както и специални валяци за ефекти. Най-общо погледнато „всеки валяк може всичко”, но всъщност истински добрите резултати идват, когато вида на валяка се избира според предназначението му и желаният краен резултат. Ето накратко по-важните моменти на условното разделение, според вида на боите:

Акрилни валяци- всички видове латекс, водоразтворими бои и лакове. Универсален и дълговечен инструмент. Подходящ както за хоби, така и за професионална употреба. „Калашников” при бояджийските инструменти.

Полиамидни Валяци- отличен материал от по-висок клас, но с видима разлика от акрила само и единствено в ръцете на истински професионалисти. По-скъп в сравнение с акрилните валяци.

Мохерни Валяци- Има два вида – 100% естествен и полуестествен. Употреба – за лакове и блажни бои. Полуестественият, който се състои от 50% козя козина и 50% акрил е по-добърият вариант, тъй като този микс е по-устойчив на миещи разредители от чистата 100% козя козина.

Вълнени Валяци- лакове и блажни бои. Става за всичко, но все пак- лакове и блажни бои. Най- висок ценови клас.

Найлонови Валяци- двукомпонентни и полиуретанови бои, епоксидни смоли и всякакви свръх-агресивни разтвори, съдържащи разредители, коресилини и др. Подходящ за хидроизолациионни покрития и яхтени лакове, които нормално биха разрушили всеки друг валяк за минути.

Дунапренови Валяци-  блажни бои и лакове. Този тип валяци има специална разновидност, наречена „Флок”, която е по-устойчива от обикновения дунапренза еднократна употреба. Поради ниското си качество и твърде кратък живот, все повече бива изместват от мохерните валяци.

Бояджийските валяцисе делят на два главни вида според структурата си и начина на изработка.

Шити Валяци- Първият  вид са шитите валяци с полиуретанова подложка, предназначени предимно за груби и неравни повърхности. Подложката федерира и омекотява контакта „твърдо-твърдо” между стената и пластмасовата ролка. Така омекотената повърхност на валяка има значително подобрена покривна способност за неравни повърхности, като влакната на текстила достигат в дълбочина до всички дупчици и неравности. Валяците от този тип са изработени като върху пластмасовата ролка(сърцевина) се поставя подложката и после върху нея се зашива хомотенно парче текстил. Този тип валяци са много здрави и устойчиви на дълги работни цикли и по тази причина са разпространени масово. Може да се каже, че се доближават най-много до представата за „Универсалният инструмент”, с който може да се свърши всякаква бояджийска работа и да бъдат боядисани хиляди квадратни метри площ.

Лепени Валяци- Вторият вид са лепените валяци, при който федериращата подложка липсва, тъй като те са предназначени за работа с полу-гладки и гладки повърхности. При тези валяци, посредством различни технологии текстилът е залепен направо върху ролката. За разлика от шитите валяци, чийто текстил е с по-дълга дължина на влакното (18-25мм), при лепените дължината на влакното е значително по-къса(10-12мм). Това определя и следващият вид деление при бояджийските валяци:

Дългото влакно се ползува при неравни и груби повърхности, фасади, порести материали и др. Необработени повърхности, за които се очаква че поглъщат повече боя.

Късото влакно се ползува при полугладки и гладки повърхности с по-малка поглъщателна способност, където не е необходимо валяка да „вдига” повече боя, а по-скоро се търси ефекта на равномерното боядисване и художествената завършеност. Валяците с къси влакна са изцяло за интериорна употреба върху гипсови и всякакви шпакловани повърхности, различни гладки материали и др.

При работа със силиконови бои и с всякакви материали, предназначени за луксозни изпълнения има някои важни особености, които имат решаващо значение за крайният резултат:

Използува се валяк с къс косъм, тъй като дори и незначителното нанасяне на повече боя често води до т. Нар. „Ефект на портокаловата кора”, при който желаният гланц няма да бъде постигнат.

За най-добър резултат не е достатъчно валякът да е просто с къс косъм, но е необходимо и да е изработен по специалната технология на спираловидните ивици. Особеното при тези валяци е, че текстилът им не е хомогенно парче плат, залепено за пластмасовата ролка, а тънка ивица, „навита” спираловидно върху ролката. Тази технология позволява търкаляне тип „Безконечен винт”(„Червяк”), при което практически не остават следи от двете страни на валяка при боядисване. Правилната работа сваляци от този вид дава идеален ефект и блясък, както при боядисване със спрей.

Валяците с дължина на влакното от 6мм са идеални за нанасяне на емайл лакове и лакове.

 

Филтри
Подреди по
Валяк фасаден 250мм Ø48 MTX

Валяк бояджийски "Синтекс", 250 mm, влакно 18 мм, Ø48 мм, полиакрил, дръжка D 8 мм MTX *Це

Валяк иглен Ø70 + ДРЪЖКА Ø 8мм. Hardy

Иглен валяк с дръжка *Цена за комплект Предназначение: Валяк с иглена ролка ХАРДИ/ ХАРД

ВАЛЯК ЗА ОТСИЧАНЕ Ø30/120 мм, влакно 11 мм +дръжка Ø6 Hardy

Валяк за отсичане от полиамид с предпазител *Цена за брой Приложение: Валяк ХАРДИ/ХАРДЕКС о

Валяк бояджийски с естествена кожа Sibrtech

Валяк бояджийски с естествена кожа, 250 мм, влакно 12 мм, Ø48 мм, дръжка Ø6 мм СИБРТ

Валяк  за нанасяне на фини шпакловки , Hardy

Ролка за нанасяне на фини шпакловки *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски в

ВАЛЯК Gepardakryl Ø48, влакно 8мм, Hardy

Валяк за за боядисване с акрилни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски

ВАЛЯК Elitakolor Ø48/, влакно 18мм Hardy

Валяк (ролка) за бои на водна основа *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски

Валяк бояджийски Maxprofi Ø 48 мм, влакно 11 мм, Hardy

Валяк (ролка) за дисперсии на водна основа *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджий

Валяк бояджийски VELUR Ø15, влакно 4мм, Hardy

Валяк (ролка) за бои и лакове на основа на разтворители *Цена за брой Предназначение: Рол

Валяк бояджийски VELUR Ø 48 , влакно 4 мм Hardy

Бояджийски валяк (ролка) за бои и лакове на основа на разтворители *Цена за брой Предназ

ВАЛЯК бояджийски Hardstar Ø48, влакно 13мм, Hardy

Валяк (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски валяк

ВАЛЯК Gepard mini , УниверсаленØ15/100 мм, влакно 7мм Hardy

Валяк универсален (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за боядж

ВАЛЯК Gepard ПАК Ø48, влакно11мм, Hardy

Валяк за за боядисване с емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийс

ВАЛЯК Hardex ПАК Ø48, влакно 18 мм, Hardy, Hardex

Ролка за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за бояджийски валяк ХАРДЕКС

ВАЛЯК бояджийски Hardex ФАСАДЕН Ø 68, влакно 18 мм Hardy

Валяк (ролка) за емулсионни бои *Цена за брой Предназначение: Ролка за валяк ФАСАДЕН ХАР

Дръжка за валяк жълта Ø6/50-70-100 мм, Hardy

Ергономична дръжка за валяк *Цена за брой Предназначение: Дръжката за валяк ХАРДИ/ ХАРДЕ

Дръжка за валяк жълта Ø8 мм, Hardy

Ергономична дръжка за валяк *Цена за брой Предназначение: Дръжката за валяк ХАРДИ/ ХАРДЕ

Reviews of bolgarica.com