Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Марки
инструменти и механизация
консумативи и аксесоари
комплекти
предпазни средства и аксесоари
градина и къмпинг
Цена
 лв.
 лв.

БОЯДЖИЙСКИ ЧЕТКИ

Четки, кръгли, плоски, баданарки, четки за радиатори, четки с изкуствен или естествен косъм, четки за отсичане и боядисване на малки площи,четки за фасади, четки за бои на водна основа, четки за бои на основа на разредители, четки за ниско вискозитетни бои и материали

Не забравяйте,че среднокачествен материал за боя, нанесен с професионален инструмент, дава по-добър резултат от висококачествен материал, нанесен със средно качествен инструмент:)

Четката е незаменим инструмент за боядисване поради възможността и да проникне в труднодостъпни места (например ъгли, малки дупки, зад радиатори, при отсичане и т.н.). За да започнете ремонта или боядисването, е необходимо да разполагате с няколко четки с различна твърдост, форма и приложение. И за да се осигури оптимално и ефективно приложение, четките трябва да имат специални свойства. 

За да получите оптимален резултат от покритието, четката трябва да има определени качествени характеристики:

 • добро абсорбиране на боята
 • добро и равномерно разпределение
 • висока стабилност на формата на косъма
 • издръжливост

За да може четката да отговаря на тези изисквания, тя трябва да се състои от определен материал и да има определена структура. Тук играят специална роля материалите.

Абсолютно всяка четка за боя се състои от следните части:

 • Дръжка: От качеството и удобството е пряко свързано с качството на бояджийските работи. Най-добрата възможност- добре полирана (не лакирана дръжка), изработена от трайна букова дървесина с идеален баланс на форма, дължина и тегло.
 • Клипс: Основната задача на клипса е да придаде и поддържа правилната форма на четината. Поради стегнатостта на кримпването, четините не губят формата си за дълго време и боите предпазват дръжката,респективно ръката от озветяване.
 • Четина: Основният компонент в четката. Резултатът от багренето директно зависи от вида и качеството на четините. Много е важно да изберете четката в зависимост от вида на бояджийския материал. Различават се следните видове влакна: естествени, изкуствени и смесени (естествени + изкуствени). Всеки от тези типове показва най-добър резултат с определен бояджийски материал.

Видове четки:

 • Бояджийски четки за бои на водна основа
 • Четки за нанасяне на покритие на основата на разтворители
 • Четки за работа с грундове, антисептици, лазурни лакове
 • Универсални четки за боя
 • Четки за работа с големи площи (баданарка)
 • Четки за боядисване на ъглови повърхности и  за труднодостъпни места
 • Четки за работа с фасади на сгради
 • Четки за боядисване на прецизни бояджийски работи и линии

За да работите с бои и лакове на водна основа, препоръчваме да използвате бояджийски инструменти със синтетични влакна. Водата, която се съдържа в боята, не оказва влияние върху изкуствените влакна, не се деформира и не губи формата си по време на изпълнението на боядисване и ремонтни работи. Четки с четина от напълно естествени влакна става пухкава и безформена под действието на водата. В резултат на това при нанасяне на покрития за бои се образуват ивици и става невъзможно да се получи висококачествено покритие.

За работа с бояджийски материали на основа на разтворители, трябва да се използват четки за боя със специални изкуствени влакна или смесени (естествени влакна + синтетични).

Инструментите с напълно синтетични влакна оптимално разпределят  боите върху повърхността. Поддържат формата си 5 пъти по-дълго в сравнение с естествената четина при работа с разтворители.

Смесените четини (смес от изкуствени и естествени косми) са една от най-приемливите опции при работа с алкидни лакове: естественото влакно събира и поддържа боята/ лака, а синтетичната увеличава производителността чрез равномерно разпределяне на материала върху повърхността.

Важна роля играе индикаторът на еластичността на четините, тъй като боите и лаковете, базирани на разтворители, са по-дебели и по-вискозни от водните. По-късата дължина на косъма увеличава еластичността, а оттам и удобното разпределение на боята върху повърхността.

Най-добрият вариант при работа с течни покрития, както на водна база, така и на разтворител, са четки за боя с комбинирани четина. Изкуствената четина не деформира четката под въздействието на вода при нанасяне на бои и лакове на водна основа, а естествените влакна задържат големи обеми от бояджийски материали.

Ъглови четки за ъглово оцветяване. Те са подходящи за работа както с алкидни лакове, така и с бои на водна основа. Извитата форма и удължената дръжка позволяват на майстора да оцветява трудно достъпните места с лекота.

За да увеличите производителността при боядисване на фасадата, използвайте професионална четка за фасади.

Добрите четки за  фасади  се състоят от две части: вътрешна камера, изпълнена с естествени влакна с първокласно качество и външен контур, направен от синтетичи. По този начин четката перфектно абсорбира, държи материала и равномерно го разнася по повърхността.

Специално за обработка на тесни зони са разработени четки със скосен ръб, предимно за отсичане на боядисваните повърхности и качествено и равномерно боядисване на ъгли. Тази четка е абсолютно необходима при прилагане на тесни ивици и оцветяване на малки площи. Благодарение на скосената форма на четините линиите са гладки и чисти. Висококачествените изкуствени влакна осигуряват равномерно оцветяване на повърхността. 

Филтри
Подреди по
Четка баданарка плоска MTX

Четка- баданарка плоска с изкуствено влакно MTX *Цена за брой Предназначение: Плоска чет

ЧЕТКА РАДИАТОРНА 2,5" Hardy

Пречупена четка за труднодостъпни места, за ъгли и радиатори, универсална *Цена за брой Пр

Плоска четка за боядисване 20-80 мм Hardy

Универсална плоска четка за боядисване с широчини от 2 до 8 см, HARDY *Цена за брой Предна

Четка баданарка кръгла ø120 мм Hardy

Кръгла четка баданарка с косъм от полипропилен *Цена за брой Предназначение: Кръгла че

Reviews of bolgarica.com