[Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Необходимите инструменти за всеки майстор и за всеки дом - 1

Необходимите инструменти за всеки майстор и за всеки дом - 1

13 август 2022
 • Сподели:

Инструментите не винаги са евтини, но е по-добре да притежавате качествени и скъпи инструменти, за да сте сигурни в добрите крайни резултати. Много е важна правилната грижа и поддръжка, тъй като инструментите също имат живот. Можете да събирате домашни инструменти по два начина - да закупите всеки необходим инструмент поотделно, или закупувате като готови комплекти. Винаги е по-евтино «закупуването на едро» и в това отношение инструментът  не прави изключение. Отделните покупки на инструменти, моментно са по-малък разход, но в крайна сметка струват повече.

Изброените инструменти са достатъчни за извършване на основни задачи по поддръжката на дома като затягане на вратите на шкафа, окачване на снимки, затягане на хлабави гайки,  монтиране на контакти, рязане и захващане на дървен материал и основни водопроводни инсталации. Също така е добра идея да си набавите основни материали и крепежни елементи като гвоздеи, винтове, гайки, изолирбанд, лепило, епоксидна смола и кабелни връзки.

Основни категории инструменти:

 • за електрическа инсталация
 • за водопровод
 • за строителство и монтажи
 • за градинска поддръжка
 • за дърводелство и металообработване
 • за подови настилки и интериорна декорация
 • инвентар-стълби, колички, куфари и чанти за инструменти

Многофункционалният продукт WD-40 е решението в този случай. Той не само ще почисти, но гарантира за една подходяща и много добра поддръжка на Вашите инструменти. Препоръчваме да нанасяте един или два пъти годишно за предпазване от ръжда, най-вече.

Чукове /гумен,квадратен,разцепен

Чукът се използва главно за забиване на пирони, изваждане на гвоздеи и други неща. Това са задължителните аксесоари, които често липсват в едно домакинство. Според предназанчението си, чуковете са с различни килограми

За стандартно домашно ползване е достатъчен лек чук със средно голяма глава (и поставен предпазител). Благодарение на предпазителя, пръстите и ноктите стоят  на разстояние, като по този начин ще избегнете наранени, а дори и счупени палци. Ако ще чупите тухли или бетон например, ви трябва такъв с тежка глава.

Дървената дръжка ще бъде по-евтина, но металната ще бъде по-здрава и ще издържи по-дълго. Ако планирате да използвате много чука си, може да искате да изберете дръжка от фибростъкло. За дърводелци, които в крайна сметка изваждат много нокти, определено се уверете, че всеки чук, който купувате, има нокът за издърпване на ноктите.

Чук с квадратно чело MTX, дървена дръжка Чук гумен,черна /черна и бяла гума, дръжка фибростъкло MTX цени от 6.10 лв. за брой

Акумулаторна отвертка /Винтоверт

За развиване и освобождаване на винт, е необходима отвертка. Шкафовете и пантите могат да се стабилизират бързо при наличието на такава. Предлагат се всякакви комплекти с различни по размер отвертки и винтове, които спестяват най-вече място, време и усилия.Този тип отвертка е „лидер в инструментите“. Тя също е задължителна във всяко домакинство. Полезният инструмент може да бъде изключително необходим при завиване или разхлабване на винтове, без да полагате много усилия.

Ударен акумулаторен винтоверт M18FID2-502X Milwaukee   Винтоверт пневматичен G208 GROSS

Отвертка/ Накрайници за отвертки и гаечни ключове

Най-важното при използването на отвертки е да се подбере подходящ вид на инструмента и размер на накрайника в съответствие с главата на винта. Силно се препоръчва никога да не използвате отвертка, която не е предназначена за съответния вид винт.

Освен според различните видове накрайници отвертките се различават и според вида на материала, от който са изработени ръкохватките им. Имаме отвертки с пластмасови и гумени ръкохватки.

Прецизни отвертки- това представляват отвертки с накрайници, специално заточени в съответствие с главите на винтове с много малки размери. Този вид отвертки се използва при монтажа / демонтажа на различните компоненти при ремонт на малки устройства и приспособления – часовници, мобилни телефони, фотоапарати, портативни компютърни устройства, таблети, плеъри, видеоигри и други видове електроника.

Специални отвертки- при работа в тесни пространства се използват отвертки, при които самото жило е заменено с гъвкав вал или ъглова зъбчата предавка.

Когато по време на работа попаднем на винт със силно замърсен шлиц, може да е необходимо определено механично въздействие за неговото развиване – най-често удар. В този случай използваме т. нар. ударни отвертки. При този модел жилото преминава през цялата ръкохватка, която в края си има специално разширение (пета), предназначена за удряне с чук.

Отвертките с шестоъгълно жило позволяват работа с комбинираното използване на гаечен ключ – по този начин чувствително се увеличава въртящият момент.

Отвертки с фиксатори – удобни са за завинтване и отвинтване на много дребни крепежни елементи, особено ако са разположени на неудобни места.

Допълнителни приспособления към отвертката:

 • тресчотка – към конструкцията на отвертката е добавен храпов механизъм, който облекчава затягането на крепежните елементи и ускорява процеса. Завинтването / отвинтването се извършва посредством тресчотката, а не чрез усилия с ръката. За да се смени посоката на въртене се използва реверс. Храповият механизъм може да бъде фиксиран и тогава с инструмента може да се работи като с обикновена отвертка;
 • подсветка – подсветката на отвертката е особено полезна, ако се работи при слабо осветление – когато например е нужно да се разглобят елементи от купето на автомобил;
 • удължител на отвертка – той е необходим при работа с крепежни елементи с дълбоко завинтване. Удължителят се монтира на жилото на отвертката и поддържа винта, докато той бъде напълно завит в тесния процеп;
 • адаптер – той дава възможност на отвертката да работи с гайки, което чувствително разширява нейната функционалност.

Комплекти отвертки

Ако не използвате често отвертки, тогава има смисъл да държите у дома от 2 до 4 отвертки с най-разпространените размери. В случай на необходимост можете просто да си закупите допълнително инструмент от нужния за конкретната задача вид.

В случай, че периодично ви се налага да работите с крепежни елементи – у дома, в гаража или на вилата, като навсякъде работите с винтове с различни шлицове, най-оптималното решение е да се снабдите с една базова отвертка с различни сменяеми накрайници. Ако комплектът се състои от няколко десетки накрайници, към тях задължително трябва да има куфар за съхранение.

Професионалните майстори, които всеки ден работят с отвертки предпочитат да използват комплект инструменти. В него влизат отвертки с различни размери, форма на сечение и вид ръкохватка. Посредством използването на комплект не се губи време, когато се налага да се смени накрайникът на инструмента. В комплекта задължително се включват и специализирани отвертки, използвани например за ремонт на мобилни телефони или подмяна на електрически контакт. Стандартният комплект отвертки включва от 7 до 10 инструмента.

Надеждност на отвертките

Жилото на отвертката трябва да бъде изработено от висококачествена закалена стомана. Върху жилото се нанася хромово покритие, което го прави устойчиво на корозията. Отвертката е инструмент, който се използва при много и най-различни по вид работи, поради което трябва устойчиво да понася въздействието на влага, масло или абразивни материали.

Особено внимание трябва да се обърне на накрайника. При качествената отвертка накрайникът трябва да се различава по цвят от жилото. За да получи допълнителна якост, елементът се подлага на специална обработка, в резултат на което придобива по-тъмен цвят.

Отвертка със сменяеми накрайници СИБРТЕХ - 9 части Отвертка реверсивна с тресчотен механизъм със 72 зъба,12 части GROSS Реверсивна отвертка компл.48 части CrMo GROSS       Адаптер за битове с ограничител 1/4             

Дрелка/ Акумулаторна бормашина/Перфоратор

Ще са ви е нужни, за да правите дупки в метал, пластмаса, дърво, бетон, тухли или камък. Акумулаторната бормашина е основният електроинструмент, ако работите с много винтове. Прилага се също за пробиване на отвори в бетон. Можете да закупите кабелна или безжична. Моделите с кабел са по-евтини.

           

Клещи / Заключващи / Комбинирани / С издължена работна част/ Щипки

Клещите са най-често използвани за изтегляне на пирони. Има различни модели клещи и щипки, било то клещи за тръби или електронни щипци. Във всяка къща трябва да присъства поне един инструмент от изброените. Тези инструменти ще са необходими за подравняване, огъване, задържане, усукване, захапване и издърпване - техният обхват на приложение в домакинството е страхотен. Нужно е да си купите поне някои универсални клещи, оборудвани с подложки за тел. Всички тези инструменти са полезни за електрически и водопроводни работи. Може да се използват за затягане на винтове, ако няма на разположение подходящ ключ. Има и по-специализирани клещи като резачки за тел, модел с регулируема компресия на челюстите, както и кръгли клещи.

Клещите също се предлагат в различни форми и размери. Някои клещи имат тънки глави за забиване в малки пространства, докато други клещи имат големи, дебели глави за изтръгване и усукване на големи предмети.  Хубаво е да имате поне  поне два вида клещи- голями и малки. Стандартните клещи се използват за задържане, издърпване, огъване, усукване и т.н. Клещите с дълги носове са по-подходящ за достигане на места, които за стандартните клещи не са достъпни.

Стандартни клещи за задържане, издърпване, огъване, усукване и др. Те също могат да се използват за отвиване на малки гайки.

Комбинираните клещи са мултифункционални - предназначени са за захващане, затягане и дори рязане.

Заключващите клещи могат да се използват за задържане на гайки, болтове и други подобни, за да се предотврати завъртането им. Може да се прилагат и като обща скоба за задържане на две части заедно.

С дългите (бекасови) клещи е по-лесно да достигнете до места, до които стандартните челюстни клещи нямат достъп. Използват се също за огъване на краищата на проводниците, задържане на части и е стандартен инструмент за електрическа / електронна работа.

Снипове (крайни или странични резачки). Срязването на проводници е полезно за рязане и отстраняване на изолацията от проводник при окабеляване на щепсели, контакти, контакти за осветление. Можете също така да го използвате за отрязване на кабелни връзки, свързване на тел или леки мрежови проводници.

      Щанц клещи за метални профили за гипсокартон MTX     

Скоби

Скобите са абсолютна необходимост за дърводелците и занаятчиите, но не са задължителни за останалите от нас. Скобите се използват предимно за задържане на парчета дърво (или други материали), които са залепени заедно. Има много различни видове скоби, които можете да закупите. Основното нещо, което трябва да търсите със скоби, е техният обхват.

Триони и Ножовки

Има сериозен набор от ръчни триони според нуждите на материала, с който се работи – за дърво, за метал, за гипсокартон, за газобетон, такива с метална рамка и т.н. Трионът е важен, особено за притежателите на къщи и градини. Ръчните ножовки не са много популярни, но въпреки това те  са нужен инвентар в едно домакинство. По-добре е да имате два вида ножовки – за дърво и метал. За обитателите на къщи с градини, незаменима ще бъде градинската ножовка с извито платно - много удобна за  грижа за дървета.

Ръчните триони се различават по размер и тегло, така че направете правилен избор, според нуждите си. Двустранното острие съчетава две функции – за надлъжно и напречно рязане.

Циркулярът е инструмент, с който се работи много по-лесно отколкото с ръчния трион, но той изисква много повече енергия и мощност при работа.

Ако режете с акумулаторен циркуляр, дисковете също са с различни по големина, брой и разположение зъби, в зависимост от това дали ще се реже напречно или надлъжно на влакната.

Този за надлъжно рязане е с по-големи и по-нарядко разположени зъби, защото при рязането трябва да отнема повече материал.

Този за напречно рязане е с по-фини и повече на брой зъби.

Ръчните триони с техните гъвкави свободно закрепени остриета са най използваните триони. Гъвкавостта на острието би могло да се окаже проблем при начални опити за рязане и да се огъва. Но това с придобиването на повече опит лесно се преодолява. Трионите за метал пък се използват за рязане на малки метални части, болтове, тръби и други.

Стандартен дърводелски ръчен трион за рязане на дърво (дървен материал). Можете да ги използвате за напречно нарязване на дървен материал, листове от шперплат или MDF. Плоският трион е по-малък, с по-фини зъби и подходящ за по-равномерно рязане.

За по-груба работа ще ви трябва трион с по-дълго острие и с по-малко зъби на инч. Бичкията. Тя е предназначена за по-груба работа. Има тясна и дълга режеща лента, която е захваната в двата края

Т.н. злодейка пък е предназначена за криволинейно рязане и изрязване на отвори в плоскости. Много харaктерно  е тясното ѝ острие. Подобни са и трионите за гипскартон. Тяхната конструкция също улеснява рязането по крива линия и изрязването на отвори.

Ако пък сте решили, че можете да се справите с по-сложна задача и имате да направите някаква сглобка – вземете си трион пасвател. Острието  на трионите-пасватели е сравнително късо и тънко, усилено със здрава метална лента, огъната върху горния му край.

Металната лента държи острието право, не му позволява да се огъва, но и ограничава дълбочината на рязане.

Ако ще слагате паркет, рязането на первазите можете да направите с този трион, но ще ви трябва и шаблон за первази. С него се режат первазите за ъглите, които рядко са 90 градуса. То няма значение какви са ъглите, но за да паснете первазите ще ви трябва шаблон.

Японски трион. Характерно за този вид триони е гъвкавото острие, което позволява рязане много близо до основата. От едната страна на двойното острие, са разположени по-големи и чапразени зъби за надлъжно рязане, които са наклонени и заострени за рязане чрез дърпане. От другата страна са по-фините зъби за напречно рязане, също заточени за рязане чрез дърпане.

Ножовка може да се използва за рязане на малки парчета метал, болтове, резбови пръти, PEX и медна тръба. Ако попаднете на ръждясал болт или катинар със счупен заключващ механизъм, които да прекъснат работата ви. Тогава ще ви се наложи да използвате ножовка за метал, към която трябва да сте се погрижили да имате и резервно острие. За да изчистите метала от ръждата, използвайте аерозол – съединението ще защити повърхността и от бъдещото образуване на ръждиви участъци.

Ножовка с комплект платна/остриета за рязане на метал и дърво. Може да се използва за направа на отвори в стоманени и алуминиеви тръби, рязане на здрави крепежни елементи и изработване на фигури от дърво. Полезнапо време на ремонт или за ремонт или изработка на мебели.

Във всички случаи, независимо дали материала ще се  реже с ръчен трион, с циркуляр или ъглошлайф– важно е острието.

Трион за дърво 400мм MTX       

 

        Лист за ножовка за метал, 300 мм MTX    Ръчен трион за гипсокартон HARDY 150мм

Имбус/  Комплект шестнадесетичен ключ

 Крепежните елементи с шестоъгълни слотове се използват в коли, велосипеди, мебели и домакински уреди, така че този комплект е компактен, удобен и полезен.

   

Нож за рязане/ Ножици/Макетно ножче

Висококачествените ножове за рязане е препоръчително да се съхраняват на безопасно място във всяко домакинство. Те са също толкова важни, тъй като могат да ни свършат полезна работа при отстраняването на различни неща в непредвидени ситуации.

Остриетата за еднократна употреба вече са със стандартни размери за различните типове ножове и са лесно достъпни от магазините за отстъпки. Най-често срещаният тип има прибиращо се острие, но се предлагат и сгъваеми версии, които прибират безопасно острието в кух отвор в дръжката. Когато не използвате ножа си, дръжте острието прибрано в корпуса, за да предотвратите случайни порязвания.

Макетни ножове Milwaukee 25мм  Сгъваем макетен нож FASTBACK, Milwaukee   Универсален макетен нож WÜRTH 

 

Ножици за метал

Ръчните ножици за метал се използват за рязане на листов материал и калай. Максималната дебелина на листа за стомана е 1, 0 мм, за алуминий - 2, 5 мм. Различните задачи изискват използването на инструмент с различни характеристики. 

Прави ножици за директно рязане. Те могат да се използват само за рязане по права линия или в кръг с голям диаметър.

Извити ножици. Те имат заоблени остриета, които са удобни за изрязване на къдрави елементи или дупки.

Ножици с лостов механизъм. Можете да изрежете листове с дебелина до 2, 5 мм.

По местоположението на остриетата има леви и десни инструменти.

Левите са предназначени за извършване на разрез, закръглено към лявата страна, а режещият долен край е разположен отляво. Дръжте ги в дясната си ръка. Вдясно разположението на режещия ръб вдясно и възможността за рязане, закръглено вдясно. 

Ножица за ламарина Milwaukee, права и удължена 310 mm    Ножица за метал 250 мм Piranha GROSS, права,дясна, лява

       

 

Фазомер и измервателни уреди за напрежение

Използва се за измерване на напрежение, ток и проверка на батерии. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да го ползвате. Полезно е да имате така наречения фазови тестер в дома си. С тях ще разберете дали определен кабел или други електрически части са “живи” и да проверите дали тока е спрян, след като изключите захранването. А безконтактният детектор за напрежение е стандартен инструмент за всеки електротехник.

             

Детектор за метал и жични телове

Този инструмент е предназначен за намиране на метал и живи проводници в стени преди пробиване.

Измервателни инструменти

Към тях се отнасят ролетки с различни дължини. За съвременните жилища е достатъчна една ролетка с дължина от 3 до 8 метра. Наред с нея, необходимо е да разполагате още със стоманена измервателна линия и нивелир за измерване на вертикални и хоризонтални повърхности, метър, отвес,  шублер, прав ъгъл .

Ролетка – ще ви е нужна за всяко измерване. Най-добре е да е с по-голяма дължина – 4-5 метра. Можете да изберете и лазерен вариант - за повече удобство и прецизност. Петметровата ролетка е идеална за обща употреба. Триметровата е малка и компактна, и можете да я пъхнете в джоба си за измерване на неща.

Ласерната ролетка ви позволява да измервате бързо и абсолютно без грешки с най-голяма височина или ширина (70 метра или повече) и дори ъгъла на наклона. С такъв уред не може да се допусне грешка в триизмерно пространство. Някои лазерни ролетки и нивелири имат и допълни математически функции за изчисления.

Нивелирът е също толкова важен, колкото и всичко останало изброено до момента. За да няма криви снимки, картини или висящи шкафове, присъствието на нивелира в дома е абсолютно препоръчително.

Лазерен нивелир DENZEL, LX3, 10м, ±0,3мм/1м, 635нм, 4 вертикали, 1 хоризонтала, резба 5/8 Комплект инструменти ролетка, нивелир и макетен нож Milwaukee

Гаечни ключове

Ключовете са инструмент, който повечето хора, с изключение на твърди майстори и строителни работници, могат да избегнат. Всеки обаче може да се възползва от наличието на регулируем ключ под ръка. Ключовете се използват за затягане на гайки, болтове, кранове, водопроводни фитинги, закрепване и всичко останало, което изисква затягане. Болтовете се различават значително по размер и за всеки ще ви трябва точно гаечен ключ. Комплект гаечни ключове е възможно решение.

Гаечният ключ (в няколко размера) е незаменим при дребна попраквка на капещи чешми, радиатори, тръби и какво ли още не. Гаечните ключове се използват за затягане на гайки, болтове, кранове, водопроводни фитинги, закрепване и всичко останало, което изисква затягане. Можете да си купите ключове с отворен край или комбинация от гаечни ключове. Първите са отворени в единия край и пръстен от другия, който прави затягането на гайки по-бързо.

Комплектът от гаечни ключове ще ви помогне при завъртането и отвъртането на болтове и гайки с различни диаметри и дължини. Те са задължителни ръчни инструменти при изпълняването на различни технически задачи, свързани с ремонтни и монтажни дейности в дома. Универсалният гаечен ключ е подходящ за работа с крепежни детайли с диаметър 36-50 мм.

     

Тръбен ключ

Ако искате да правите водопроводни инсталации, този инструмент ще ви е полезен за демонтиране на кранове, радиаторни вентили, отвиване и затягане на тръби, водопроводни фитинги и големи гайки, които обикновено изискват много голям ключ.

Регулируем гаечен ключ с челюсти

Можете да използвате регулируем гаечен ключ с челюсти, които могат да се регулират според размера на гайка или болтова глава. Въпреки това, освен ако не купите скъпа версия, може да има определено количество ход в челюстите при затягане, което може да закръгли ъглите на фиксирането на шестостенния профил, ако се използват често. Те са полезни обаче при работа с големи гайки / болтове, когато гаечен ключ с фиксиран размер би бил скъп.

Торцеви ключ/ Тресчотка

Гнездата вършат същата работа като гаечен ключ, но действието на тресчотката прави нещата по-бързи и лесни, защото можете просто да изпомпате дръжката, за да затегнете или освободите гайка или болт. Недостатъкът на торцевия ключ е, че не можете да го използвате, за да затегнете гайки на дълги болтове или резбована шина, защото муфата може да не е достатъчно дълбока. Винаги можете да използвате гаечен ключ в този сценарий или a през гнездото и гаечен ключ.

Купете комплект от 6 точки. Те са по-малко склонни да износят / повредят ъглите на гайките и главите на болтовете или самата муфа, отколкото 12-точковите гнезда.

Комплект битове,1/4      

Строителни инструменти/шпакли/ мистрии

Мистрията е основният зидарски инструмент, подобен на лопатка, за загребване, нанасяне, заглаждане, почистване на хоросан, вар,  варо-циментови разтвори и други зидарски смеси .

Маламашката е инструмент за подравняване на мазилката при нанасянето и по стени, тавани и подове , заглаждане на дребни неравности и шевове. Маламашките за мазилки могат да бъдат метални или иноксови прави маламашки, метални маламашки с Г-образна форма за външни ъгли, заоблящи метални маламашки, гумени маламашки,  маламашки от кече, дунапренени маламашки за почистване на остатъците от строителни разтвори.

Пердашката е ръчен мазачески инструмент във вид на четвъртита дъсчица с дръжка, който се използва за изравняване и  финално заглаждане на прясна мазилка. По време на пердашенето по-едрите частици от зидаро-мазаческия разтвор потъват по-навътре в мазилката, а по-фините изплуват отгоре. Пердашките могат да бъдат полиуретанови- за мазилка, за мазилка с филц и пердашка за мазилка с гъба. Предпочитанията са насочени към полиуретановата  пердашка,поради лекотата, здравината и по-малкото натоварване на ръката

Мастарът е от основните инструменти в строително-ремонтните дейности. Представлява гладка дъска за изравняване на мазилки или настилки. Съвременните мастари биват правоъгълни алуминиеви мастари, алуминиеви мастари с h профил, трапецовидни алуминиеви мастари, алуминиеви мастари-нивелири и алуминиеви мастари- нивелири с ръкохватка.

Шпаклата/ Шпатулата е плосък триъгълен или продълговат лопатковиден инструмент за почистване или изглаждане на стени, тавани и др. За различните строителни нужди има различни видове шпакли – многофункционални шпакли (стандартни и неръждаеми) с дървена или пластмасова дръжка, гумените шпакли за фугиране на плочки, назъбени шпакли за лепило с пластмасова дръжка,  шпакли под ъгъл с гумирана дръжка, мултифункционални шпакли с допълнителен инструмент, комплекти пластични шпакли/японки/ за фини шпакловки.

Теслата е  инструмент, който  винаги ще намира приложение в строително-ремонтните  дейности и поради многофункционалността си никога няма да бъде изцяло заменене от съвременна електрическа техника.

Бъркалката  за строителни разтвори е едно полезно и необходимо допълнение към инвентара на всеки майстор, спестяващо усилие и време, с прекрасен краен резултат- максимално хомогенна строителна смес.

Шейни зидарски -Зидарската шейна е инструментит, който улеснява дозирането и разпределянето на зидарския разтвор при зидане. Освен облекчаването на работата, той спомага за избягване на разхода на зидарски разтвор, прави подреждането на блоковете безпроблемно и увеличава скоростта на работа.

Широк нож за шпакловка от неръждаема стомана ANZA      Назъбена маламашка DEKOR 120/300- 6х6, 8х8, 10х10 мм  

  Маламашка за фуги с гумено покритие DEKOR 115/38, 140/280 мм