Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
Кой е най-добрият тип топлоизолация?

Кой е най-добрият тип топлоизолация?

25 януари 2023
  • Сподели:

Изолацията се предлага в различни форми и няма два еднакви вида изолация. Това не означава, че единият вид изолация е по-добър от другия, а че различните видове са предназначени за различни приложения. Това означава, че тъй като изолацията действа като бариера срещу загубата на топлина през зимата или нагряването през лятото, някои видове ще се справят по-добре на определени места, отколкото други.

ВАЖНО!

Колкотое по-ниска λ (ламбда)- стойността (коефициента на топлопроводимост), толкова по-добри са изолационните качества на материала! Иначе казано, по-ниска λ=  по-трудно придвижване на топлината в(през) материала.

* λ (ламбда) = коефициент на топлопроводимост на материалите

Kак да определите кой вид изолация е най-подходящ за вас? И защо това решение е толкова важно? Нека разгледаме някои статистически данни, за да добием по-добра представа.

Средно едно домакинство изразходва около 46% от общата си консумация на енергия за системи за отопление и охлаждане. В перспектива, ако едно средностатистическо семейство плаща 200 лв. месечно за енергия, почти половината от тази сума са разходите за експлоатация на системите за отопление, вентилация и климатизация.

Правилното изолиране на дома ви може да намали разходите за отопление и охлаждане с до 15% или общите разходи за потребление на енергия с до 11%. Въпреки че тази цифра може да не изглежда толкова впечатляваща сама по себе си, има и други техники за пестене на енергия, които можете да използвате в комбинация с правилната изолация, за да постигнете още по-големи икономии. Например, използването на интелигентен контролер за климатик или интелигентен термостат намалява потреблението на енергия с до 25%.

 

Важни фактори при избора на най-добрия тип изолация за вашия дом

Важно е да запомните, че ефективността на домашната изолация зависи от това колко добре е монтирана и дали е подходяща за вашето местоположение и климат. Ето защо, преди да разгледате многото видове изолация, е важно да имате предвид тези три фактора:

  1. Коя част от дома изолирате?

Различните видове изолация са подходящи за различни части на вашия дом. Например, ако искате да изолирате нова стена, можете да използвате вати на панели или ролки (разгледани по-долу). Ако обаче се опитвате да изолирате съществуваща стена, ще е по-добре да изберете изолация с насипен пълнеж (също разгледана по-долу), тъй като тя ще е по-икономична.

  1. Каква е необходимата λ (ламбда, коефициент на топлопроводимост) за вашата област?

Различните видове изолация имат различно съпротивление на проводящия топлинен поток. Коефициента на топлопроводимост и плътността на изолационните продукти могат да варират в зависимост от вашия климат и местоположение.

  1. Какъв е бюджетът ви?

Ако планирате да изолирате голяма част от дома си, разликата в разходите между различните видове изолация може да достигне солидни суми. Като имате предвид разходите, важно е също така да помните, че повечето изолации се изплащат в дългосрочен план. Спестената енергия от сметките ви за отопление и охлаждане, както и ползите за здравето, които някои от по-скъпите форми на изолация осигуряват, ще оправдаят инвестицията.

Трябва да се вземат предвид и други фактори, като например дълготрайността на изолационния материал, лесния монтаж, количеството рециклирано съдържание в материала и въздействието му върху качеството на въздуха и околната среда. Друг важен фактор е запалимостта. Някои видове се запалват по-лесно от други.

 

Видове и състав на материали за топлоизолационни продукти

В зависимост от гореспоменатите фактори и вида, който използвате, ето всички различни изолационни материали, които можете да изберете.

*Изолация от пяна

Изолацията от пяна обикновено е изработена от пластмаси като полистирол, полиизоцианурат или полиуретан. По-рядко срещан вид е изолацията от циментова пяна. Изолациите от пяна се предлагат под формата на твърди пенопластови плоскости, насипни изолации или изолации от пръскана пяна.

Изолацията от пенополистирол може да бъде експандирана или екструдирана. Експандираният пенополистирол (EPS) е направен от предварително експандирани полистиренови топчета и е твърд, здрав и със затворени клетки. Предлага се под формата на насипен пълнеж и на плочи. Екструдираният пенополистирол (XPS), от друга страна, се продава само като твърди плоскости. Той е по-плътен и следователно по-здрав от EPS.

Полиуретанът (PUR) и полиизоциануратът (PIR) имат много сходен химичен състав с леки химични разлики. PIR е усъвършенствана версия на PUR и е по-устойчива на огън, както и по-добър изолатор. Като цяло полиуретанът и полиизоциануратът са икономични, лесни за монтаж и много устойчиви на механични и структурни повреди.

  

 

  *Изолация от фибростъкло

Фибростъклото е един от най-често използваните видове изолационни материали. Той е направен от фини стъклени влакна, които се пресукват или издухват, за да се създадат плочи, ролки, изолация с насипен пълнеж и вати. Повечето производители използват около 40% до 60% рециклирано стъкло.

Въпреки популярността си, фибростъклото може да дразни кожата и белите дробове. Затова експертите съветват да носите защитно облекло, като ръкавици, маски и предпазни очила при инсталацията.

 

 

*Отразяваща изолация

Отразяващата изолация и изолацията с лъчиста бариера отразяват топлината, за разлика от повечето други изолационни материали, които се противопоставят на топлинния поток. Отразяващата изолация включва радиационни бариери като алуминиеви фолиа, заедно с подложки като полиетиленови мехури, картон, крафт хартия или пластмасово фолио, в типичната домашна изолационна система. Поради начина, по който функционират, изолацията с лъчиста бариера е най-ефективна при горещ климат.

   

*Изолация от минерална вата

Изолацията с минерална вата се отнася до два вида изолационни материали - шлакова и каменна вата. Макар че и двата вида са изкуствени, суровината в тях е много различна. Например каменната вата се произвежда от естествени минерали като базалт или диабаз. За разлика от тях шлаковата вата се произвежда от шлака от доменни пещи (отпадъчен продукт от разтопен метал). Изолацията от минерална вата е пожароустойчива и се предлага като изолация с насипен пълнеж, на рула и на плочи.

      

*Целулозна изолация

Целулозната изолация се състои до 85% от рециклирана хартия, която първо се раздробява на малки парченца, а след това се фибризира, за да се получи крайният продукт, обикновено със свободен пълнеж. Тя се поставя плътно в кухините на сградата, като възпрепятства въздушния поток. Освен това производителите влагат минерален борат, а понякога и амониев сулфат, за да направят продукта устойчив на огън и насекоми. Той не изисква допълнителна влагозащитна бариера и е подходящ както за нови, така и за съществуващи жилища.

*Изолация от естествени влакна

Някои естествени влакна също могат да се използват като изолационен материал. Влакна като памук, овча вълна, слама, лен, коноп, водорасли се рециклират, за да се получи изолация. Тези материали обаче се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат устойчиви на огън, насекоми и влага. Изолацията от естествени влакна обикновено се продава под формата на вати или панели.

 

*Изолация от деним (памук)

Изолацията от деним е известна още като изолация от естествени памучни влакна и се произвежда от рециклирани дънкови дрехи или от постиндустриален памучен деним. Тя е високоефективна изолация и е по-скъпа от другите видове изолация. Тя предлага някои съществени предимства в сравнение с другите форми на изолация, като устойчивост, по-добра звукоизолация, подобрено качество на въздуха в помещенията и повишена безопасност.

Подобно на изолацията от памучни влакна, изолацията от деним трябва да се обработва за устойчивост на огън, плесени и вредители. Денимът най-често се среща под формата на вата изолация.

 

Видове топлоизолации, приложение, плюсове и минуси

*Изолация от вата и рулонна/плоча

Най-разпространеният вид изолация е под формата на вати на плочи или ролки. Те могат да бъдат изработени от фибростъкло, естествени влакна, минерална вата и пластмасови влакна, въпреки че най-разпространеният вид е изолацията от вата от фибростъкло. Ватата може да се предлага със или без облицовка от крафт хартия или фолио-крафт, която служи като пароизолация и въздушна бариера. Най страта версия на ватата са под формата на ролки.

Плюсове: Изолацията от вата от фибростъкло е лесно достъпна и има широко приложение. Можете да я инсталирате в тавани, като изолация на тавани, пълзящи пространства и незавършени подове. Освен това е доста достъпна и доста лесна за инсталиране, като можете да си я направите сами. Други форми на вата изолация също имат подобни предимства.

Недостатъци: Ватата се предлага в предварително изрязани размери и пренастройването често води до компресия, като по този начин намалява ефективността. Друг недостатък е, че ватата може да има  ниска плътност на м3, така че може да ви трябват повече от 1 слой, за да постигнете желаният коефициент на топлопроводимост– λ (W/mK).

*Пенопласт или твърда пяна

Пенокартонът и изолацията от твърда пяна са много по-здрави от банкетите или ватите. Можете да намерите изолационна пяна от много различни материали и дебелини. В резултат на това полезността им е доста широка и те могат да се прилагат в почти всяка част на дома ви. Те са ефективни като стенна обшивка (вътрешна и външна), като покривна изолация, в таванските люкове, а също и като изолация на основи по време на строителството.

Твърдата пеноизолация има още три вида: полиизоцианурат, екструдиран полистирен, експандиран полистирен. Тяхната плътност на м3 е по-висока.

Плюсове: Изолацията от пенопласт предлага по-добър коефициент на топлопроводимост– λ (W/mK) от всеки друг изолационен материал при същата дебелина. Те спомагат за намаляване на топлопроводимостта през дървени и стоманени шпилки. Освен това те са по-здрави, водоустойчиви, по-лесни за работа и пропускливи за водни пари.

Недостатъци: Инсталирането на изолация от пенопласт може да бъде доста скъпо при съществуващи стени. В повечето случаи ще се наложи да отсраните пропукана мазилка или друго компрометирано покритие и да я изградите отначало с новата изолация. Така, че за старо строителство консултирайте се дали не е е по- удачно да изберете някой от другите видове изолационни материали.

*Изолирани бетонни форми

Изолираните бетонни форми (ICFs) са H-образни конструкции, състоящи се от две бетонни стени, които се изливат между слоеве изолация. Те дават възможност за открит въздушен канал между двете стени, което води до висока термична устойчивост .

ICFs са идеално решение за изграждане на енергийно ефективни жилища и могат да се използват за почти всяка жилищна, търговска и промишлена сграда. Стените от изолационни бетонни форми изглеждат много подобно на традиционно изградените стени, въпреки че са малко по-широки. Конструкцията е подсилена със стоманени пръти. Ако стените не се нуждаят от стомана или бетон за поддържане на конструкцията, може да се напълни повече изолация, за да се увеличи плътността.

Плюсове: Изолираните бетонни форми могат да укрепят стените на вашата къща. Освен това те спестяват до 20% от енергията, използвана за отопление и охлаждане. Друго предимство е контролът на шума и температурата.

Минуси: Насекомите и подпочвените води могат да повредят конструкцията, тъй като лентите от пяна не са устойчиви на насекоми или вода. Този тип изолация може да се окаже и доста скъп и може да не е най-ефективният метод, тъй като топлината все още може да изтича през неизолиран бетон. Този тип изолация се счита за приложим ако извършвате ново строителство или ако правите основен ремонт.

*Изолация със свободен пълнеж и изолация с духане

Един от най-често използваните видове изолация в момента е изолацията със свободен пълнеж или с раздуване. Тя се формира директно като насипен материал или се разбива на по-малки парчета и гранули, което ѝ придава пухкав вид. Изолацията с раздуване е много полезна, защото може да се използва в стени, тавани, пълзящи пространства и тавани, без да се нарушават конструкциите. Това я прави идеална за пространства, в които обикновената изолация не би била подходяща.
Изолацията с насипен пълнеж най-често се изработва от фибростъкло, целулоза или минерална вата. Тя се продава в чували и в повечето случаи изисква специално оборудване, за да бъде вдухана в кухините на сградата.

Плюсове: Изолацията с духане обикновено е много екологична, тъй като се произвежда от рециклирани отпадъчни материали. Тя е лесна за използване и е ефективна в малки области, където други форми на изолация не биха работили, особено около тръби и въздуховоди. Можете да я използвате повторно, като събирате материала с помощта на вакуум и го премествате според нуждите.
Недостатъци: Зоната трябва да бъде правилно уплътнена, а в някои случаи може да се наложи да инсталирате и вентилация на тавана. Възможно е да се наложи професионален монтаж, ако използвате целулоза в насипно състояние. Ако не се уплътни правилно, този тип изолация е доста податлива на мухъл.

*Отразяваща изолация

Отразяващата изолация и изолацията с лъчиста бариера отразяват топлината, за разлика от повечето други изолационни материали, които се противопоставят на топлинния поток. По същата причина този тип изолация няма собствена R-стойност. В резултат на това можете да я инсталирате, за да охлаждате таваните си, като ограничавате летните топлинни печалби и намалявате разходите си за охлаждане.

Отразяващата изолация включва радиационни бариери като алуминиеви фолиа, заедно с подложки като полиетиленови мехури, картон, крафт хартия или пластмасово фолио, в типичната домашна изолационна система. Поради начина, по който функционират, изолацията с лъчиста бариера е най-ефективна при горещ климат.

Плюсове: Лесна за инсталиране, осигурява водна бариера и е подходяща за обвиване на въздуховоди и тръби. Не се разрушава с течение на времето, както правят повечето други видове изолации. Те могат да намалят разходите за охлаждане с 5-10 % в изключително горещи райони. Радиационните бариери са лесни за инсталиране, поради което не изискват професионална помощ.

Недостатъци: Изолацията с лъчиста бариера не е ефективна сама по себе си като зимен изолационен материал и обикновено се използва в комбинация с изолация от пяна. Нейната ефективност може да бъде намалена от прости проблеми като натрупване на прах.

*Спрей пяна и изолация на място с пяна

Течната изолация с пръскана пяна се пръска, излива, впръсква или инжектира като течност, която се разширява и втвърдява, за да запълни наличното пространство. Тя е по-скъпа от другите видове изолация, но има по-добър коефициент на топлопроводимост и ви спестява пари за някои задачи, свързани с климатизацията, като например уплътняване.

Изолацията със спрей-пяна ви позволява да покриете по-голяма площ и ви дава лесен достъп до труднодостъпни места. Тя ефективно уплътнява всички пукнатини или пролуки в дома ви и намалява въздушния поток, като намалява загубите на топлина. Този вид изолация има две често срещани форми - с отворени клетки (с по-малка плътност и пълни с въздух) и със затворени клетки (с висока плътност на клетките и пълни с газ). Обикновено се използва върху стени, тавански повърхности, под подове, под прозоречни первази или дори под покрива.

Плюсове: Тя е два пъти по-ефективна от ватата и може да запълни малки пукнатини и кухини, за да изолира по-добре. Намалява предаването на звука и не се нуждае от отделна пароизолация.

Недостатъци: Изолацията от спрей-пяна със затворени клетки е по-ефективна, но и по-скъпа от другите видове изолация. Изолацията от пръскана пяна с отворена клетка е по-евтина, но по-абсорбираща вода. Поради това тя не трябва да се използва под земята или като изолация на пода. Изолацията със спрей-пяна тип "направи си сам" е лоша идея, затова наемането на опитен изпълнител също ще увеличи разходите за монтаж. 

*Структурно изолирани панели (SIPS)

Структурно-изолираните панели са високоефективни строителни панели, които се състоят от две твърди плоскости с изолационна пяна между тях. Тези панели се произвеждат в заводски условия и се предлагат в различни размери. Ядрото от пяна обикновено е изработено от експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS) или полиуретанова пяна (PUR), а структурните плочи обикновено са плочи от ориентирани дървесни влакна (OSB) или фибробетон.

Плочите SIP могат ефективно да блокират високочестотния шум, но не блокират нискочестотните звуци. Тъй като някои структурни изолационни панели са едроплощни, монтажниците могат бързо да монтират цели секции от стени и покриви, което може да помогне за намаляване на времето за рамкиране.

Плюсове: SIP панелите имат най-добрия коефициент на топлопроводимост от всички видове изолация. Те са лесни за монтаж и обикновено са покрити с фолио( филм), което може да действа като бариера срещу влагата. В допълнение, SIPs предлагат икономия на енергия до 12%.

Недостатъци: Ще трябва да изрежете пяната, за да се побере около препятствията, което може да намали нейната ефективност, освен ако не се използва в комбинация с уплътнителна пяна. SIPs не са защитени от насекоми и вредители, така че трябва да бъдат намазани с инсектицид и все още не са 100% безопасни. От друга страна, те имат силни херметични свойства. Ще ви е необходима подходяща вентилация на дома, за да отговаряте на строителните норми и на изискванията за безопасност.

 

Reviews of bolgarica.com