Болгарика БС ЕООД - Строителни материали за довършителни и ремонтни дейности - Бургас
ВИНИЛОВ САЙДИНГ - ЗАЩО И КАК ДА МОНТИРАМЕ?

ВИНИЛОВ САЙДИНГ - ЗАЩО И КАК ДА МОНТИРАМЕ?

27 януари 2021
  • Сподели:

 

                                   

В момента изграждането на сайдинг е вероятно едно от най-добрите решения за довършване на фасадата. Този материал съчетава издръжливост и икономичност. Също така трябва да се отбележи лесната инсталация и гъвкавостта на страничните панели. Инструкциите по-долу ще ви позволят да извършвате цялата работа със собствените си ръце по качествен и ефективен начин.

Инсталирането на винилов сайдинг трябва да започне след пълното завършване на предишната работа, като изолация, хидроизолация, монтаж на прозорци и врати, полагане на комуникации и мрежи и др. Преди монтажа трябва да бъде направена основата, върху която ще бъдат монтирани страничните панели.

На този етап от работата трябва да се определи разположението на панелите върху фасадата. Предварително подреденото оформление на частите, свръзките и елементите ще ви позволи да изберете оптималното решение за консумация на материал, както и значително опростяване на монтажа.

 

Първоначално сайдингите се изработвали от качествена дървесина. Този материал обаче се оказва скъп и недостатъчно дълговечен, след като продължително се подлага на външните климатични въздействия. За увеличаване на трайността му са необходими периодични грижи по полагане на влагоотблъскващи и антисептични покрития за предотвратяване на гниене, пропукване и увреждане от насекоми. В средата на миналия век нараства търсенето на здрави, икономически изгодни материали, с естетически издържан външен вид, които се монтират лесно, изискват минимални грижи за поддържане и траят десетилетия наред. Тъй като поливинилхлоридът (PVC) отговаря на всички тези изисквания, той започва масово да се използва като алтернатива на много традиционни материали в строителството, включително и за сайдинги, които по името на полимера се наричат винилни.
Характеристики на винилните сайдинги
Винилният сайдинг представлява изработено от поливинилхлорид твърдо покритие (плоскост, панел). Всеки панел представлява монолитен лист PVC, на който е придадена определена форма. Дължината на панелите е от 2 до 6м, ширината– от 10 до 30см, а дебелината– от 0.96 до 1.2мм. Отделните плоскости лесно се сглобяват в секции с желаните размери. В долния си край всеки елемент има огънат в специфична форма профил, позволяващ свързване с предходния панел, а в горния край ръба е така перфориран, че да осигури закрепяне на следващата плоскост.
По форма сайдинг-панелите обикновено имитират 10- или 13-сантиметрови дъски. Традиционната за Северна Америка форма на винилните фасадни плоскости е “еловата дъска”, а за европейските страни– “корабната дъска” (формата на панелите не се отразява в маркировката им). Плоскостта може да е както единична, така и сдвоена и даже строена. Производителите и търговците наричат тази характеристика форм-фактор. Той се отбелязва в маркировката на панелите по следния начин: за единични (Single)– S, за двойни (Double)– D и за тройни (Triple)– T. Ширината на сайдинг-плоскостите се отбелязва с цифра, стояща след обозначението на форм-фактора. Винилните сайдинги дават възможност за избор както на цвят, така и на тип повърхност на облицовъчните елементи. Тя може да е релефна (имитираща специфичните шарки на дървесина от различни видове) или гладка, като последната е по-евтина.
Освен панели със стандартни размери, могат да се открият и такива с “нестандартни”, с ширина 15-16см., формите също може да са различни от споменатите по-горе. Добре е да имате предвид, че панели с еднаква форма може да се различават при отделните производители. Външният вид на панелите на един и същ производител, но от различни серии, също може да не е напълно еднакъв.
Когато става въпрос за избор на цвят е добре да знаете, че не всички цветове са еднакво устойчиви на въздействие на слънчевите лъчи. Ако се поинтересувате от това, което се предлага на пазара, ще установите, че болшинството от производителите правят винилни сайдинги в пастелни тонове. Това е така, защото един от основните компоненти в състава на материала, отговорен за защита на цвета от слънчевата радиация, е титанов диоксид ( TiO2), с интензивно бял цвят. От тук и зависимостта, че колкото по-ярък е цветът на сайдинга, толкова по-бързо ще се промени от външните атмосферни влияния. Правилото обаче си има и изключения. Някои производители предлагат серии с интензивен и в същото време дълго запазващ се цвят. Това значително покачва цената, тъй като се налага включването на скъпи пигменти, с висока стабилност на цвета.
Едно от многото предимства на сайдингите е именно разнообразието от цветове, което дава възможност за различни решения. Отделните профили за една фасада са в един или повече цветове, съчетани по избор. Така всяка сграда може да има свое оригинално излъчване и в същото време да създава стилово единство със съседните постройки.
Особености в производството
Производството на панелите става не чрез формуване на листовете, а посредством екструдиране. Същността на този метод се състои в това, че предварително приготвената смес, включваща пълнители, модификатори, стабилизатори, оцветители и др., в разтопено състояние се подава на преса чрез профилиращ отвор, след което продуктът запазва придадената му форма. Преминали през екструдера, панелите се подлагат на допълнителна повърхностна обработка, при която могат да се получат разнообразни ефекти на шарки, например наподобяващи дървесина, камък, тухла и др. Най-накрая се оформят специфичните горен и долен ръб на панела, служещи за свързване.
В действителност обаче производството на винилни сайдинги не е така просто. На практика в процеса на екструдиране съществуват разновидности, поради което се предлагат няколко типа винилни фасадни облицовки.
Съществуват две основни разновидности на технологичния процес– моноекструдиране (панелите се изливат от еднороден състав) и коекструдиране (по дебелината на панелите има пластове от различни смеси, т.е. с различни добавки). Вторият метод е по-практичен, защото позволява по-ефективно разпределение на отделните добавки в обема, така че да се подобрят едни или други качества на материала. Така външният слой (20-25% от общата дебелина на материала), който е обогатен с едни съставки, обезпечава устойчивостта спрямо климатични въздействия, а вътрешният, притежавайки друг химичен състав, обуславя конструктивните характеристики. Коекструдирането позволява рационално използване на добавките, което подобрява качеството на сайдинга и едновременно намалява цената му.
От своя страна този процес се различава в зависимост от това дали се използва първично PVC или PVC от вторична преработка. С цел да се спестят средства като суровина за вътрешния слой на сайдингите, може да се използва рециклиран материал от профили за врати и прозорци.
Разбира се, свойствата на такъв продукт понякога се различават от оптималните и приложението му би трябвало да се ограничи в райони с по-мек климат.
Много важни за качеството на сайдинга са специалните добавки, които забавят стареенето на материала. Те действат така, че свойствата на винилната фасада остават непроменени през целия период на експлоатация. Вземайки предвид действието на такива вещества, някои производители дават гаранция на сайдингите си до 50 години. Ако искаме да сме обективни обаче, трябва да отбележим, че тази гаранция се дава от резултати на лабораторни тестове, които не отразяват съвсем точно действителните условия на експлоатация. На практика никой няма 50-годишен опит с винилните сайдинги, тъй като те започват да се използват в началото на 70-те години на миналия век.
Сайдингите стават популярни
Винилните сайдинги бързо печелят доверие заради своята дълговечност, лекота и бързина при монтажа. Трябва да се отбележи и привлекателния им външен вид. За разлика от фасадните бои и мазилки винилният сайдинг не се нуждае от особена подготовка на облицованата повърхност преди монтажа. Той дори позволява под него да се скрият деформации на стената. По време на експлоатацията сайдингът не се напуква, измята, лющи или обезцветява от температурни изменения и от слънчевата радиация. Не корозира и има добро съпротивление на удар. Материалът не се изменя от влага, не благоприятства развитие на плесени и не се уврежда от насекоми. Успешно се използва в климатични зони с температури от -40 до +50°С. Винилният сайдинг е пожаробезопасен. При въздействие на огън се топи, като не се възпламенява и не поддържа горенето. Хигиенно е безопасен и при предвидените условия на ползване не отделя вредни за здравето вещества. Разбира се, всички тези предимства ги има само качественият винилов сайдинг, в който съставките са така подбрани, че го правят подходящ за съответната климатична зона.
Неоспоримо преимущество на винилния сайдинг е и фактът, че може да се монтира по всяко време на годината и за повечето дейности по облицовката на фасадата не е необходимо специално оборудване. С помощта на сайдинга се образува добре вентилируема междина, която не позволява образуването на конденз между фасадния материал и намиращата се под него повърхност. Винилните панели са така свързани помежду си, че остават малки отвори, през които вентилацията се извършва без допълнителни устройства. Изолационните материали, с които обикновено се съчетава винилната фасада, многократно намаляват топлинните загуби и имат шумоизолационен ефект.
Винилните сайдинги са подходящи както за фасади на новоизграждащи се сгради, така и при реконструкция на стари постройки. Ако боядисате фасадата на дървена къща с боя на маслена основа, покритието трае 2-3 години, след което започва да се напуква и бели. Боядисването се повтаря през няколко години и след 10 нанасяния на боя, сградата вече не изглежда добре. Покритията се наслояват едно върху друго. Пропуканата стара боя предразполага още по-бързото падане на новата, а свалянето на предишното покритие с пистолет е трудоемко и скъпо. По-трайните специализирани бои също не са евтини. Ето защо би било практично да се насочите към облицоване на старата сграда с винилов сайдинг.
Проучвания в страни с широко използване на винилния сайдинг показват, че при 75% от продажбите материалът е използван за облицовка на вече съществуващи дървени къщи, при 20-25% - за фасада на тухлени сгради, а при бетонните постройки е изразено предпочитанието към завършване на фасадата с боя или мазилка.
Видове профили и монтаж
Фасадата от винилни сайдинги придава на сградата идеално завършен и чист външен вид. Панелите са изрядно подредени, без никакви пролуки. Този ефект се постига благодарение на различните профили на винилните плоскости. Те дават възможност да се облицоват всички части от фасадата, като се правят прецизни преходи между отделните повърхности, без да се нарушава общия синхрон в подредбата на елементите.
Стартиращата лента (начален бордюр) се използва за закрепяне на най-долния ред сайдинги. След приключване на монтажа тя остава незабележима. J-профилът е завършващ профил и служи за окантоване на вертикалните ръбове при отворите на врати и прозорци. Незаменим е в облицовката на сложни и тъпи ъгли при еркери, а за отвори с овална форма най-подходящ е гъвкавия J-профил. F-каналът облицова челния ръб на покривната стряха и се свързва с первазните панели на подпокривното пространство. Стените се покриват с профили за хоризонтална облицовка, а профилите за вертикална облицовка са за участъците под тавана. Има специални профили за вътрешни и външни ъгли, както и сводест профил, свързващ хоризонталната с вертикалната облицовка. Завършващата лента покрива хоризонталните ръбове на отвори.
Независимо дали става дума за изграждане на нова или облицоване на стара сграда, винилните сайдинги се монтират върху носеща дървена (в редки случаи метална) конструкция. Дървените летви са с размери 2.5х8см. Те се поставят на разстояние 30-40см една от друга, като за хоризонталните сайдинги се ориентират вертикално, а за вертикалните– хоризонтално. Летвите задължително се слагат и около отворите за врати и прозорци, на всички ъгли и при обиколката на къщата, при мястото на започване на подреждане на облицовката и при нейното завършване. Дървеният материал предварително е импрегниран с антисептични и пожарозащитни съставки, предпазващи дървесината от гниене, плесени, насекоми и горене. При облицовката на вече съществуваща сграда скарата се монтира върху стената с дюбели, разположени през 40см по дължината на летвите. Разстоянието между елементите на скарата се запълва с минерална вата, полистирол или друг подходящ за случая изолационен материал. Пристъпва се към монтиране първо на завършващите елементи (начален бордюр, F-канал, J-канал, завършваща лента и т.н.) и след това на основните сайдингпанели– хоризонтална и вертикална облицовка. По височината на облицованата стена панелите се монтират в посока отдолу нагоре, като заключващият извит долен профил на всеки по-горе разположен панел се застъпва с 2.5-3мм над перфорирания ръб на предходния елемент. Те се свързват помежду си и със стената чрез самонарезни винтове или пирони и придават на фасадата привлекателнен вид от добре подредените плоскости. Закрепянето на панелите с пирони става през разстояние 30-40см. Пироните никога не се забиват в самото тяло на сайдинга, а само в центъра на предназначените за целта монтажни дупки, разположени в горния край на панела. Отворите имат удължена форма, за да може след поставяне на пирона да остане място за компенсиране на евентуални промени в материала. Главата на пирона не се забива докрай, а се оставя на разстояние 1-2мм от повърхността на сайдинга. Между основните панели и аксесоарните профили трябва да има фуга 5-6мм, а при монтаж в студено време– 9-10мм. Тези резервни свободни пространства са много важни, защото при големи температурни амплитуди винилът леко се свива и разширява. Когато се налага изрязване на панелите, например около прозорци или при завършване на облицовката, това се прави с ножица за метал. Ако температурите са отрицателни, се реже с диск с дребни зъбци, защото от ножицата може да се получат пропуквания на материала. Под панелите се поставя ветрозащитно паропропускащо фолио.
Поддържането на сайдингите по време на експлоатацията изисква минимални усилия. Заради гладката си повърхност тези облицовки трудно задържат замърсявания и ако такива все пак има, премахването им става бързо и лесно с четка и вода. При повреда на някой панел подмяната му с нов става за няколко минути.

ДА ПРЕГОВОРИМ :)

Монтажна рамка (скара) за сайдинг

В други случаи е подредена решетка- специална рамка за сайдинг. Може да се изработи от дървени летви, както и от метални профили. Подходящи за това са профили, използвани за гипсокартон. Основните вертикални елементи на решетката са подредени на 40-60 см. Хоризонталните елементи трябва да бъдат разположени по периметъра на стените или отворите, в местата на съединяване на стрехите, парапетите и цоклите.

Ако къщата е завършена с винилов сайдинг съгласно технологията на вентилираната фасада, е необходимо да се монтира вентилационна междина между изолацията и панелите при монтажа на летвата. Размерът на тази празнина се препоръчва да се вземе в диапазона от 40-60 мм.

Използват се дървени летви, чието напречно сечение е не по-малко от 30x40 mm. Монтирайте ги трябва директно към стените на сградата, спазвайки вертикалността и праволинейността.

Крепежните елементи се избират в зависимост от типа на фундамента: за каменните стени, дюбели или анкери се използват, за дървени стени - пирони или самонарезни винтове.

Метална скара обикновено се използва в случаите, когато стените на сградата нямат достатъчна якост или значителни нередности. Използват се поцинковани или алуминиеви профили. Рамката е направена на разстояние от стената на сградата, тя трябва да бъде фиксирана към нея с помощта на скоби или U-образни лайсни.

Последните са подходящи за скара, изработени от профили за гипсокартонни системи. Това са най- често използваните профили за скара. Причината за това е тяхната гъвкавост и ниска цена.

Всяка рамка трябва да бъде здраво закрепена, направена точно и вертикално. В този случай последващата облицовка на страничната колона ще бъде изпълнена правилно и красиво.

Инсталирането на винилов сайдинг се извършва отдолу нагоре. Всеки панел е прикрепен към рамката на специални места, разположени в горната част на панела. Следващият панел щраква върху долната част, като по този начин покрива точките на закрепване.

Инсталиране на винилов сайдинг

Крепежните елементи отпред не са разрешени. Инструкцията за инсталация стъпка по стъпка се състои от следните стъпки.

-Закрепване начален профил

Тази част се намира под долния панел. Началното ниво трябва да бъде ясно зададено на нивото, защото определя хоризонталните панели.

-Закрепване на допълнителни елементи

Освен това останалите допълнителни елементи (аксесоари), като външни и вътрешни ъгли, рамки на прозорци и отвори на врати (j-slats), и докинг ленти трябва да бъдат закрепени.

-Монтаж на панела

Обикновените панели са прикрепени в редове отдолу нагоре. Панелите на първия ред се вкарват в жлебовете на стартовата лента и се поставят в горната част на касетата. По същия начин се монтират следващи редове на сайдинг.

-Последният ред е в рамката на финалната линия. Последният ред се вмъква в жлеба на завършващият профил и се поставя на място с последния.

Reviews of bolgarica.com